5.8.14

Απέραντο νεκροταφείο η Γάζα...


Μέρος να θάψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ψάχνουν οι Παλαιστίνιοι, την ώρα που το Ισραήλ απειλει πως θα συνεχίσει τις σφαγές...
καθως δεν είναι πρόθυμο να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η βία συνεχίστηκε και χθες, ενώ υπήρξαν και μερικές στιγμές ηρεμίας κατά τη διάρκεια της επτάωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας, η οποία για μία ακόμη φορά ήταν αιματηρή.

Το πρωί της Δευτέρας, ένα 8χρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του και περισσότεροι από 29 τραυματίστηκαν, από ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό προσφύγων.



Οι σοροί των νεκρών Παλαιστίνιων έχουν κατακλύσει τα νεκροτομεία στην Ράφα, περιοχή η οποία έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα από τους ισραηλινούς.

Οι συγγενείς των θυμάτων δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή και αναγκάζονται να τοποθετούν τα άψυχα σώματα των αγαπημένων τους σε διαφημιστικά ψυγεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός βρέθηκαν 32 σοροί, ενώ σημείωσε ότι χθες έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι.

Περισσότεροι από 1.800 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 8 Ιουλίου, όταν και ξεκίνησαν οι επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. Από αυτούς, υπολογίζεται ότι το 80% είναι άμαχοι. Οι τραυματίες προσεγγίζουν τους 9.500.

Την ίδια ώρα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ερευνά τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες αναφέρουν ότι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον άοπλων πολιτών οι οποίοι έτρεχαν μακριά από βομβαρδισμούς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, περίπου πριν από μία εβδομάδα.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις στη Χούζαα, έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και τους σκότωσαν, κάτι που συνιστά σαφή παραβίαση του δικαίου του πολέμου, κατά τη διάρκεια πολλών επεισοδίων μεταξύ 23 και 25 Ιουλίου», γράφει η οργάνωση.

Οι «σκόπιμες επιθέσεις εναντίον πολιτών που δεν συμμετέχουν στις μάχες είναι εγκλήματα πολέμου», προσθέτει στην έκθεσή της.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι χθες η Χαμάς εκτόξευσε περισσότερες από 50 ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Νέα εκεχειρία

Με πρωτοβουλία της Αιγύπτου και μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στο Κάϊρο, Παλαιστίνιοι και Ισραήλ συμφώνησαν σε μια ακόμη εκεχειρία διάρκειας 72 ωρών, που θα ξεκινήσει από τις 8 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).

«Συμφωνήσαμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία. Εάν η εκεχειρία κρατήσει, δεν θα υπάρχει ανάγκη για παρουσία των (ισραηλινών) δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο αξιωματούχος του Ισραήλ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Λίγο αργότερα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ κατέληξε στην απόφαση αυτή μετά από μια σειρά τηλεφωνικών επαφών με το Κάϊρο.

Σχεδόν ταυτόχρονα ήρθε και η θετική απάντηση της Χαμάς στην αιγυπτιακή πρόταση για τριήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι έχει στα χέρια του ένα εγχειρίδιο της παλαιστινιακής οργάνωσης, στο οποίο τα μέλη της Χαμάς εξηγούν τα οφέλη του να χρησιμοποιούνται οι άμαχοι ως ανθρώπινες ασπίδες.

Αυτό το έγγραφο έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός



Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίζεται αμετακίνητος και για μία ακόμη φορά ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα συνεχίζεται.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να φύγουμε από τη Γάζα» διεμήνυσε, τονίζοντας ότι προέχει η ασφάλεια των Ισραηλινών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: