15.8.14

"Πυρετός" για πρόγραμμα και εξορμήσεις...

Στοχευμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες εν όψει του θερμού φθινοπώρου σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιζητώντας να περιορίσει τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών της κυβέρνησης, και τελικά να...
κάψει το χαρτί της προεδρικής εκλογής.

Η Κουμουνδούρου αναζητά τα χαρτιά τα οποία θα ρίξει στο... τραπέζι εστιάζοντας κυρίως σε δυο πεδία: το οικονομικό προγραμματικό και το καθαρά πολιτικό.

Η πολιτική εκτίμηση της ηγεσίας του κόμματος ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει όλα της τα χαρτιά, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών, συνδυάζεται και με τη λήψη οργανωτικών μέτρων ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε πλήρη κομματική ετοιμότητα.

Έτσι αναμένεται αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της πολιτικής και οργανωτικής προετοιμασίας του κόμματος, με στόχο να βρεθεί σε πλήρη ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα, αφού το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι για την Κουμουνδούρου πιο ορατό από ποτέ.

Απαιτούνται καλά υπολογισμένες κινήσεις σημειώνουν κεντρικά στελέχη του κόμματος, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει την ηγεμονία των πολιτικών κινήσεων. Όπερ σημαίνει για την Κουμουνδούρου ότι το κόμμα πρέπει να διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα, όπως έδειξε και με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πήρε το προηγούμενο διάστημα, όπως τη μικρή ΔΕΗ και τα θέματα του περιβάλλοντος.

Με δεδομένο ότι οι κοινωνικές κινητοποιήσεις δεν έχουν τη μαζικότητα και τον δυναμισμό των πρώτων μνημονιακών χρόνων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να κινητοποιήσει κομματικές δυνάμεις από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να δώσει δυναμικό παρών στις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, όπως κάθε χρόνο, και θεωρείται πολύ πιθανόν να παραστεί και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό των διαδηλωτών.

Στην Κουμουνδούρου πάντως δίνουν μεγάλη πολιτική βαρύτητα στην εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Στόχος είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, να δώσει την εικόνα του κυρίαρχου στο πολιτικό σκηνικό της χώρας τόσο κατά τη διάρκεια των ομιλιών του όσο και κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Έτσι ήδη έχει αρχίσει ο αγώνας δρόμου, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας, δίνοντας έτσι τη ν εικόνα του εν δυνάμει πρωθυπουργού της χώρας.

Μία πρώτη συζήτηση για το κυβερνητικό πρόγραμμα θα γίνει ατις 21 Αυγούστου, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ενώ λίγες μέρες μετά προγραμματίζεται κοινή συνεδρίαση και με τους έξι ευρωβουλευτές του κόμματος, πιθανόν στις 26 Αυγούστου, εν όψει της νέας πολιτικής περιόδου.

Στον σχεδιασμό της Κουμουνδούρου είναι και η διοργάνωση τεσσάρων θεματικών συνδιασκέψεων, η οποία θα συνδυαστεί με την πολιτική καμπάνια που θα αρχίσει μετά τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου, με στελέχη και βουλευτές να οργώνουν τις περιφέρειες της χώρας, πραγματοποιώντας περιοδείες και ομιλίες.

Οι περιφερειακές συνδιασκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα αφορούν θέματα όπως η οικονομία και τα φορολογικά θέματα αλλά και το αγροτοδιατροφικό πρόβλημα της χώρας, εστιάζοντας σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την εφαρμογή των μνημονίων.

Ανοικτή είναι και η ημερομηνία συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία μπορεί να συγκληθεί πολύ πιο νωρίς, αν επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο χειρισμών από την πλευρά της Κουμουνδούρου, εντάσσονται και οι πολιτικές εκτιμήσεις για τον χρόνο των εκλογών.

Στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι η μηνιαία αναβολή της καταβολής του ΕΝΦΙΑ μπορεί να παραπέμπει σε πρόωρες εκλογές, ενώ δεν αποκλείουν στο τέλος Σεπτεμβρίου να δοθεί και νέα αναβολή ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στην Κουμουνδούρου, οι λόγοι που οδήγησαν στην αναβολή δεν ήταν τα τεχνικά προβλήματα αλλά το τεράστιο πολιτικό κόστος που φοβήθηκε η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα η Κουμουνδούρου εντάσσει ως καθοριστική παράμετρο για τις πολιτικές εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, αλλά και την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου, να ανοίξει τη συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Τα δύο αυτά χαρτιά λένε στην Κουμουνδούρου συνδέονται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να μαζέψει 180 βουλευτές, αποφεύγοντας έτσι τις πρόωρες εθνικές εκλογές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο να καταφέρει η κυβέρνηση να σχηματίσει πλειοψηφία 180 βουλευτών για να αποφύγει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, εξ ου και οριοθετούν χρονικά ως το αργότερο για τη διεξαγωγή εκλογών τις αρχές του 2015, οπότε και λήγει η θητεία του Καρόλου Παπούλια.

Έτσι, προετοιμάζονται, ώστε εγκαίρως να έχουν επικαιροποιήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πτυχές του θα αναδειχθούν από τον Αλέξη Τσίπρα ατη ΔΕΘ, αλλά και με τις απαιτούμενες και στοχευμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες να πείσουν ένα κρίσιμο και καθοριστικό εκλογικό σώμα, που μπορεί να φέρει όχι μόνο πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη πιο κοντά στο ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας.
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: