4.8.14

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την επίσκεψη Γιούνκερ...

Γιούνκερ-Σαμαράς (φωτ.ΑΜΠΕ)
Σύσσωμη η αντιπολίτευση σχολίασε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει πως «η διέξοδος από αυτή την κρίση περνάει μέσα από την κατάργηση των μνημονίων και από...
ριζικές αλλαγές στην Ευρώπη» και όχι από «ευχολόγια» .


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προχώρησαν σε δηλώσεις σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει: «Η επαναλαμβανόμενη αφήγηση περί τέλους της κρίσης και η σύγκριση ανόμοιων καταστάσεων γίνεται μόνο και μόνο για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η σκληρή μνημονιακή πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει πιστά ο κ. Σαμαράς και υποστηρίζεται από κυρίαρχους κύκλους στην Ευρώπη. Η εμμονή, όμως, σε αυτή την πολιτική είναι που έχει οδηγήσει και συνεχίζει να οδηγεί σε αδιέξοδο την κοινωνία και την οικονομία έχοντας εγκαταστήσει ένα μνημονιακό καθεστώς, γεγονός που αποδεικνύεται καθημερινά και από το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα καθώς και από την βάρβαρη και άδικη φορολογία των ακινήτων».

«Η διέξοδος από αυτή την κρίση περνάει μέσα από την κατάργηση των μνημονίων και από ριζικές αλλαγές στην Ευρώπη και όχι από εθιμοτυπικά επαναλαμβανόμενα ευχολόγια περί ανάπτυξης και απασχόλησης», συμπληρώνει.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. , Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Είναι αλήθεια ότι ο κ. Γιούνκερ αγωνίστηκε σαν λιοντάρι για να διασώσει τις γερμανικές τράπεζες και η κυβέρνηση για να διασώσει τους Έλληνες μιντιάρχες, νομοθετώντας μέσα στον Αύγουστο, την ώρα που κατάσχει τα σπίτια των Ελλήνων, οι οποίοι γονατίζουν από τα χαράτσια και είναι ανήμποροι απέναντι στις τράπεζες. Αλληλεγγύη, λοιπόν, της Ευρώπης, για μια Ευρώπη που ο Γερμανός φορολογούμενος πληρώνει ένα ευρώ στα 300 του Έλληνα φορολογουμένου».

Από τη μεριά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «η στήριξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κυβέρνηση, είναι στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της, για την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, με το λαό να χρεοκοπεί καθημερινά από τη δυσβάσταχτη φορολογία, την ανεργία» και προσθέτει: «Η επίτευξη των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών στόχων, που είναι στόχοι των μονοπωλίων, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνουν επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, του λαού».

Η ΔΗΜΑΡ επεσήμανε ότι η επίσκεψη του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπρεπε να αξιοποιηθεί για να ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για μία νέα σχέση με τους εταίρους και το δημόσιο χρέος. «Αντίθετα, ειπώθηκε από την ελληνική πλευρά ότι όλα βαίνουν καλώς, ενώ η ελληνική οικονομία και κοινωνία στενάζουν. Ο κ. Γιούνκερ μάλιστα δήλωσε ότι η λιτότητα δεν έχει φθάσει στο τέλος, αλλά θα συνεχισθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι απαιτείται μία νέα σχέση με τους εταίρους ώστε η χώρα να έχει αυτονομία στη λήψη αποφάσεων με βάση τους στόχους και διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με ουσιαστική μείωση του χρέους, ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα και πλέγμα μέτρων χρηματοοικονομικής υποβοήθησης της πραγματικής οικονομίας.

«Είναι απαραίτητη η αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο, με χρονική μετακύλιση ομολόγων, μείωση επιτοκίων, αναδρομική υπαγωγή των πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους σε επίπεδο ΕΕ» καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: