16.8.14

Γερμανοί φέρονται να κατασκόπευαν τη Χίλαρι Κλίντον...

 


Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνδιάλεξη της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η ...εφημερίδα Süddeutsche Zeitung (SZ) και τα δημόσια δίκτυα ραδιοτηλεόρασης NDR και WDR ανέφεραν ότι η πληροφορία αυτή βασίζεται σε έγγραφα που παρέδωσε στη CIA ένας διπλός πράκτορας, ο οποίος εργαζόταν στη γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας BND.
 
Τους τελευταίους μήνες η SZ και το NDR έχουν προβεί σε αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για την κατασκοπεία στην οποία επιδίδονταν η Γερμανία και οι ΗΠΑ.
 
Τα δημοσιεύματα στα γερμανικά ΜΜΕ δεν διευκρινίζουν το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που φέρεται να υπεκλάπη, όμως αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό έθεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στον γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
 
Τα τρία γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται ανώνυμη πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η συνδιάλεξη της Κλίντον υπεκλάπη κατά λάθος, ενώ εκείνη επέβαινε σε αμερικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος.
 
Ωστόσο, η κατασκοπεία σε βάρος αμερικανών αξιωματούχων και πολιτικών δεν αφορούσε «μια μεμονωμένη περίπτωση», όπως σημειώνουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Αναφέρουν, επίσης, ότι η BND είχε λάβει εντολή από τη γερμανική κυβέρνηση να «κατασκοπεύει έναν εταίρο (της Γερμανίας) στο NATO», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. 
 
Οι περυσινές αποκαλύψεις περί παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προκάλεσε αναστάτωση στη Γερμανία και προβλήματα στις διμερείς σχέσεις.
 
  ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: