7.8.14

Η κατακραυγή έφερε αλλαγές...


Αλλαγές της τελευταίας στιγμής έφεραν οι αντιδράσεις για τον φόρο ακινήτων, καθώς εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου ο ΕΝΦΙΑ ήταν πολλαπλάσιος του περσινού φόρου.

Ο...
πρωθυπουργός, με παρέμβασή του, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών την αποτίμηση αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα του 2013.

Έτσι, το ΥΠΟΙΚ επαναφέρει συνολικά 4.000 οικισμούς, όπου τα ακίνητα ήταν εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών, στα περσινά επίπεδα υπολογισμού του φόρου ακινήτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η πιθανότητα να εφαρμόζονται κατά περίπτωση και ειδικοί συντελεστές απομείωσης.

Πάντως, έστω και με τα δεδομένα αυτά, ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα με περιοχές στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς η επαναφορά αυτούσιων των περσινών αξιών, θα φέρει και επιβαρύνσεις.

Επιβαρύνσεις – σοκ

Το πρόβλημα στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ αφορούσε κατά κύριο λόγο χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες της περιφέρειας οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με επιβαρύνσεις - σοκ.

Ενδεικτικά παραδείγματα παρουσίασε το Μega:

οικόπεδο στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, η αντικειμενική αξία του οποίου υπολογίστηκε πέρσι από το υπουργείο Οικονομικών στις 98.670 ευρώ και φέτος υπολογίστηκε στις 815.568 ευρώ

στον Άγιο Προκόπιο Τρικάλων για οικόπεδο και σπίτι 40 τ.μ., η αντικειμενική αξία τους υπολογίστηκε πέρσι από το υπουργείο Οικονομικών στις 8.000 ευρώ, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 38.000 ευρώ.

σε oικισμό στη Β. Κεφαλλονιά για οικόπεδο και οίκημα 75 τ.μ., ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 3.636 ευρώ ενώ πέρσι ο φόρου του ήταν 323 ευρώ

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αντιμετωπιστούν κι άλλες στρεβλώσεις του νέου Φόρου, χωρίς, ωστόσο, να διαφοροποιείται ο στόχος για την είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο μεταφοράς της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, όπως ζήτησαν το ΠΑΣΟΚ και βουλευτές της ΝΔ.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: