17.8.14

Τα θέλω της κυβέρνησης δεν συγκινούν τους δανειστές...

EUROKINISSI
Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου ξεκινά στο Παρίσι ο νέος κύκλος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Κυβέρνηση και τρόικα προσέρχονται με διαφορετική ατζέντα.

Η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, μεταβαίνει στη γαλλική πρωτεύουσα έχοντας ...
στις βαλίτσες της… προτάσεις για τη μείωση των συντελεστών σε βασικές κατηγορίες φόρων, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, η εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ο ΦΠΑ. Πρόκειται για φόρους που μέσα στην κρίση έχουν συντρίψει τους φορολογούμενους και έχουν οδηγήσει στην ανέχεια χιλιάδες νοικοκυριά.

Οι φοροελαφρύνσεις, όμως, και η απεξάρτηση από το Μνημόνιο είναι επιθυμία της κυβέρνησης -στην ευθεία προς τις εθνικές εκλογές- και όχι των δανειστών .

Η τρόικα, σκληρή και άτεγκτη, όπως πάντα, δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω όσο η Αθήνα καθυστερεί με τις μεταρρυθμίσεις και δεν υλοποιεί τα υπεσχημένα.

Τα επιχειρήματα περί υψηλής ανεργίας που επικαλείται η ελληνική πλευρά αφήνουν παγερά αδιάφορους τους δανειστές, που δεν συγκινούνται με τις στρατιές των ανέργων και την οικονομική εξαθλίωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

«Οσο η Ελλάδα λαμβάνει βοήθεια από την τρόικα, θα πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι πιστωτές δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις, τις οποίες το Μαξίμου προσπαθεί να υποβαθμίσει, λες και η χώρα έχει «θεραπευτεί» από τις δημοσιονομικές της πληγές· λες και η απειλή από το χρέος των 321 δισ. ευρώ έχει με μαγικό τρόπο εξουδετερωθεί και η Ελλάδα μπορεί από μόνη της να καλύψει το χρηματοδοτικό «κενό» των 11 δισ. ευρώ τη διετία 2014-2015.

Τα «αγκάθια»

Κατόπιν τούτων τα «αγκάθια» της νέας διαπραγμάτευσης είναι αρκετά και όπως εικάζουν αρμόδιοι παράγοντες πιθανόν να είναι ακόμα μεγαλύτερα εφόσον αυτά συνδυαστούν και με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για ελάφρυνση του χρέους.

Αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες θεωρούν ότι τα περιθώρια για τη μείωση του δυσθεώρητου αυτού μεγέθους είναι περιορισμένα και το μόνο δώρο-βοήθημα που μπορεί να αποσπάσει η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα σταθερό επιτόκιο αντί του κυμαινόμενου που ισχύσει τώρα για την εξόφληση των δανείων που έχουν ληφθεί από τον μηχανισμό στήριξης.

Είναι ένα από τα σενάρια που συζητιούνται πίσω από τις κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας, όταν μπροστά ακούγονται προτάσεις για επιμήκυνση έως και 50 χρόνια του δανείου διάσωσης των 180 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα μας από την ευρωζώνη και για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Να σημειωθεί ότι η επέκταση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης είναι ένα παλιό σενάριο το οποίο τροφοδοτείται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα από τις Βρυξέλλες σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον και το ΔΝΤ που γέρνουν προς ένα νέο «κούρεμα».

Κεφαλαιώδες ζήτημα για τους δανειστές είναι «το πώς θα αντεπεξέλθει η Ελλάδα στους νέους ισχύοντες όρους», καθώς το σχέδιο της επιμήκυνσης είναι πιθανόν να συνοδευτεί και από ένα νέο δάνειο, το ύψος του οποίου σε κάθε περίπτωση και δεδομένων των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10 δισ. ευρώ.

Οι εκατοντάδες δεσμεύσεις του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν, όπως προβλεπόταν, πριν από το καλοκαίρι και τα δύσκολα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το επόμενο τετράμηνο είναι τα βασικά σημεία αναφοράς για τους δανειστές. Για την κυβέρνηση, συνθέτουν ένα νέο εκρηκτικό «πακέτο» δράσεων.

Τα στελέχη της τρόικας, στις τηλεδιασκέψεις που είχαν με τον κ. Χαρδούβελη, εξέφρασαν ήδη -σύμφωνα με πληροφορίες- την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για το αλαλούμ που επικράτησε με τον νέο φόρο.

Εδειξαν ότι δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο χαλάρωσης, σε κανένα πεδίο, ζητώντας διευκρινίσεις τόσο για τα φορολογικά ζητήματα όσο και για τα εργασιακά-ασφαλιστικά θέματα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Τα κυριότερα μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση εν όψει της νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία ξεκινά στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, συνοψίζονται στα εξής:

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: