"Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία μιλάει για επενδύσεις που θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα και θα φέρουν την ανάπτυξη, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχει ως στόχο την πλήρη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Δεν φαίνεται να αρκείται στο...
πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος της οικοδομής και η αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια των μνημονίων. Με την «φορολογική μεταρρύθμιση» του 2013 έχει βαλθεί να την αποτελειώσει". Αυτό υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γελαλής, υπεύθυνος φορολογικής πολιτικής της ΕΕΚΕ Οικονομικών.
"Η «μεγάλη επιτυχία» της «φορολογικής μεταρρύθμισης» φάνηκε στις αρχές του χρόνου όταν η κυβέρνηση κατάφερε το απίστευτο και μοναδικό στα χρονικά της φορολογικής διοίκησης: να «παγώσει» σχεδόν όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις για τουλάχιστον τρεις μήνες εξαιτίας του φόρου υπεραξίας που θεσπίστηκε με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Χρειάστηκε νομοθετική παρέμβαση σε πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 7.4.2014 προκειμένου να είναι σε θέση οι συμβολαιογράφοι να συντάξουν συμβόλαια" σημειώνει.
"Όμως το επιτελείο του Υπ. Οικονομικών δεν φαίνεται να πτοείται. Σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα capital.gr το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. οδηγεί για μία ακόμα φορά σε φρένο τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Με τη σημερινή νομοθεσία προκειμένου να είναι έγκυρη μία συμβολαιογραφική πράξη θα πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό που θα περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά του ακινήτου που μεταβιβάζεται και θα δείχνει ότι έχει εξοφληθεί ο φόρος που αναλογεί. Το πιστοποιητικό αυτό όμως είναι αδύνατο να δοθεί: α) στους φορολογούμενους που έχουν κάνει λάθη στις δηλώσεις Ε9 εωσότου ανοίξει η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις, β) σε όσους έχουν ακίνητα στους 4.000 οικισμούς που θα γίνουν διορθώσεις και γ) σε όσους δικαιούνται απαλλαγή ή μειωμένη φορολόγηση από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. μέχρι να βγει η απόφαση που θα διευκρινίζει τον τρόπο και τους όρους της απαλλαγής ή της έκπτωσης" αναφέρει.
"Όλοι οι παραπάνω φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν μία μεταβίβαση αφού δεν θα μπορούν να πάρουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό! Για πόσο καιρό αυτή τη φορά; Θα το δούμε… Το «success story» συνεχίζεται" καταλήγει ο Δ. Γελαλής.