13.8.14

Τα μυστικά της Αμφίπολης...

Τα μυστικά της ΑμφίποληςΟι εικασίες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην αρχαιολογική ανασκαφή στις Σέρρες.

Μια πρωθυπουργική επίσκεψη (σχεδόν αιφνιδιαστική). Μία ξενάγηση σε έναν χώρο που...
βρίσκεται σε ανασκαφή και δεκάδες εικαστείς. Ο γρίφος της Αμφίπολης προϋποθέτει δυνατούς λύτες, ενώ έχει ακόμη πιο δυνατή σημειολογία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εικόνα πρώτη: Ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα «διακτινίστηκε» χθες στις 09.45 στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης Σερρών, ειδικότερα, στον Τύμβο Καστά για τον οποίο έχει δείξει ενδιαφέρον από την εποχή που ο ίδιος ήταν υπουργός Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον Τασούλα για το ταξίδι την Κυριακή αλλά αυτό δεν διέρρευσε αφού τυπικά βρισκόταν μόλις στην πρώτη ημέρα των ολιγοήμερων διακοπών του. Λίγο νωρίτερα, χθες το πρωί πάντα, σχετικά ευδιάθετος από τον χώρο του δημοτικού αναψυκτηρίου είπε κάτι στους κατοίκους της περιοχής που παίρνει πολλές ερμηνείες. «Κάντε υπομονή λίγες μέρες».

Ύστερα από λίγο ξεναγήθηκε στον χώρο της ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο, Κατερίνα Περιστέρη, ενώ η βαρύτητα της έλευσής του είχε αρχίσει ήδη να αποκωδικοποιείται.
«Η επίσκεψή του Πρωθυπουργού της χώρας σημαίνει ότι κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό έχει δώσει η ανασκαφή», ήταν τα λόγια του δημάρχου Αμφίπολης Κωνσταντίνου Μελετίου.

Τα τελευταία δεδομένα

Τα νεότερα στοιχεία λένε ότι κάθε χωμάτινο επίπεδο, κάθε είκοσι εκατοστά, φέρνει και νέα δεδομένα. Ο περίβολος περιγράφεται ως «αδιανόητος», ενώ απομένει να δούμε αν είναι ασύλητος – κάτι που θα εκπλήξει τους πάντες (ακόμα και τον ίδιο τον Σαμαρά!), δεδομένων τω «κυμάτων» Ιστορίας ου έχουν περάσει πάνω από τη Μακεδονία.

«Ξέρουμε περίπου το πλαίσιο και τα γενικά στοιχεία. Πληροφορίες θα δοθούν μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανασκαφής που θα γίνει σε λίγες ημέρες», ήταν η απογευματινή δήλωση του Μιχάλη Λεφαντζή, αρχιτέκτονα της Α’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που συμμετέχει στις ανασκαφές.

«Στόχος είναι να αποκαλυφθεί ο μνημειώδης κυκλικός περίβολος που παρόμοιο δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου», συμπλήρωσε ο κ. Λεφαντζής, ενώ η πρόσφατη ψηφιακή σάρωση έδειξε κάτι επίσης ενδιαφέρον. Το μνημείο αποτελεί ενιαίο σύνολο με το περίφημο Λιοντάρι της Αμφίπολης (5 χλμ. Από τον Τύμβο).

Λιοντάρι και τύμβος είναι κατασκευασμένα από το ίδιο εργαστήριο.

Και εκεί που σταματάει η αρχαιολογική σκαπάνη, αρχίζουν οι θεωρίες και η πολιτική διαχείριση για έναν χώρο που ήδη φυλάσσουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχετική πρωτοβουλία πήρε το Μέγαρο Μαξίμου αφού είχε διαρρεύσει η σημασία της ανασκαφής...
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: