18.8.14

Σκουρλέτης: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση ..





  «Μικρή σημασία έχει το θέμα των δόσεων του ΕΝΦΙΑ» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο...
ΑΠΕ ΜΠΕ.
 «Το πιο σημαντικό είναι ότι σήμερα, ανεξάρτητα και πέρα από τον ΕΝΦΙΑ ουσιαστικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ογκούμενο τσουνάμι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, το οποίο τείνει να σκεπάσει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας» προσθέτει.
Ο Π. Σκουρλέτης χαρακτηρίζει μάλιστα «άκρως υποκριτικές τις φωνές κάποιων βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε σχέση με την ψήφιση του ΕΝΦΙΑ, που λένε τώρα ότι δεν είδαν, δεν κατάλαβαν, δεν ήξεραν τι ψήφισαν. Ολα αυτά θυμίζουν όσα έλεγαν υπουργοί των μνημονιακών κυβερνήσεων ότι δεν είχαν διαβάσει το μνημόνιο. Είναι άκρως υποκριτικά και δεν μπορούν να τους απαλλάξουν από τις συλλογικές πολιτικές τους ευθύνες».
Ερωτηθείς αν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ , ο Π. Σκουρλέτης τονίζει: «Εμείς επεξεργαζόμαστε μια συνολική φορολογική πολιτική και ήδη υπάρχει ένα πρόπλασμα μιας τέτοιας πρότασης. Στο πλαίσιο αυτής της φορολογικής πρότασης, καθοριστική σημασία παίζει η σύνταξη του περιουσιολογίου, που είναι μια καθαρή φωτογραφική εικόνα που δείχνει το μέγεθος του πλούτου του κάθε πολίτη. Από εκεί και πέρα, το κεφάλαιο φορολογία ακινήτων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιες παραμέτρους, δηλ. αν μιλαμε για πρώτη κατοικία, θα πρέπει να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια, αν αποδίδουν κάποια ακίνητα θα πρέπει να δούμε τι είδους ακίνητα είναι αυτά. Μιλάμε δηλαδή για μια ριζική αναμόρφωση του υπάρχοντος φορολογικού συστήματος, που θα διακρίνεται από μία αντίληψη κοινωνικής φορολογικής δικαιοσύνης και που θα έχει και το στοιχείο της αναδιανομής του πλούτου, όπως και όλες οι προτάσεις της Αριστεράς».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στο αν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 180 βουλευτικές ψήφους για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ.Σκουρλέτης αναφέρει: «Μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές μπήκαμε σε μια νέα φάση. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σφραγίστηκε από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που αναδείχτηκε στον πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, να αναδείξει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό αυτή την αναντιστοιχία ανάμεσα στις διαθέσεις της κοινωνίας και την εφαρμοζόμενη πολιτική. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θεωρώ ότι πράγματι έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την κυβέρνηση. Ολα τα άλλα που λέγονται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, είναι για να τονώσουν το ηθικό των μελών της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ούτε οι 180 βουλευτές είναι δεδομένοι, το αντίθετο μάλιστα».

Η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

   
  • Κύριε Σκουρλέτη, από ότι φαίνεται η κυβέρνηση δίνει κάποια λύση για τον ΕΝΦΙΑ καθώς θα μπορεί να εισπραχθεί ακόμη και σε 7 δόσεις, αντί τεσσάρων, μέχρι και τέλος Μαρτίου χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα με τα έσοδα του 2014, όπως προκύπτει από την απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ) προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πως βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εξέλιξη;
Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι ο ίδιος ο φόρος αυτός, ο τρόπος που εφαρμόστηκε και το μέγεθος των επιπτώσεών του στην ελληνική κοινωνία . Θεωρώ ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που είδαν οι πολίτες μέσα από το διαδίκτυο, ουσιαστικά αποτελούν και την πιστοποίηση μιας ήδη δρομολογημένης πολιτικής, η οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οδηγεί στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας. Μικρή σημασία έχει το θέμα των δόσεων. Το πιο σημαντικό είναι ότι σήμερα ανεξάρτητα και πέρα από τον ΕΝΦΙΑ, ουσιαστικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ογκούμενο τσουνάμι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, το οποίο τείνει να σκεπάσει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
  • Κύριε Σκουρλέτη, τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΕΝΦΙΑ; Ποια είναι η επίσημη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θα τον καταργήσετε; Θα βάλετε κάποιο όριο; Ακούστηκε για παράδειγμα από τον κ. Σταθάκη ότι θα φορολογήσετε την ακίνητη περιουσία, αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Εμείς επεξεργαζόμαστε μια συνολική φορολογική πολιτική και ήδη υπάρχει ένα πρόπλασμα μιας τέτοιας πρότασης. Στο πλαίσιο αυτής της φορολογικής πρότασης, καθοριστική σημασία παίζει η σύνταξη του περιουσιολογίου, που είναι μια καθαρή φωτογραφική εικόνα που δείχνει το μέγεθος του πλούτου του κάθε πολίτη. Από εκεί και πέρα το κεφάλαιο φορολογία ακινήτων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιες παραμέτρους, δηλ. αν μιλάμε για πρώτη κατοικία,
θα πρέπει να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια, αν αποδίδουν κάποια ακίνητα θα πρέπει να δούμε τι είδους ακίνητα είναι αυτά. Μιλάμε δηλαδή για μια ριζική αναμόρφωση του υπάρχοντος φορολογικού συστήματος, που θα διακρίνεται από μία αντίληψη κοινωνικής φορολογικής δικαιοσύνης και που θα έχει και το στοιχείο της αναδιανομής του πλούτου, όπως και όλες οι προτάσεις της Αριστεράς.
  • Μπορείτε να μας δώσετε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο, κάποιο ποσό πάνω από το οποίο σχεδιάζετε να φορολογήσετε την ακίνητη περιουσία;
Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κάποιο ποσό, αλλά είναι τέτοια η επιδείνωση των μεγεθών και η απαξίωση των αξιών, που αυτή τη στιγμή το να ορίσεις ένα ποσό σήμερα, θα πρέπει εκ των πραγμάτων, αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία της οικονομίας, να το επανεξετάσεις. Δεν μπορούμε για παράδειγμα όταν μιλάμε για φορολογία ακινήτων να μην αγγίξεις το μέγα θέμα των αντικειμενικών τιμών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οι οποίες είναι εξωπραγματικές. Οποιαδήποτε λοιπόν νέα πρόταση θα πρέπει να ξεκινά από εκεί για να καθορίσεις και το επίπεδο πάνω από το οποίο θα πρέπει να υπάρχει μια κλιμακωτή φορολογική επιβάρυνση.
  • Να περάσουμε στο θέμα του ΟΑΕΔ καθώς υπάρχουν σήμερα δημοσιεύματα για "ξαφνικό θάνατο" του ΟΑΕΔ. Έχετε εσείς κάποια ενημέρωση;


Είναι ενδεικτικό μιας αντίληψης που διακατέχει την παρούσα κυβέρνηση σε σχέση με τα ζητήματα που άπτονται των κρίσιμων ζητημάτων της ανεργίας και των εργασιακών σχέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια τέτοια πρόταση θέλει να μεταβιβάσει τη διαχείριση κρίσιμων ευρωπαϊκών πόρων για την καταπολέμηση της ανεργίας στους ιδιώτες, που θα λειτουργούν προφανώς με το αζημίωτο. Δεύτερον, δείχνει ότι στην αντίληψη της παρούσας κυβέρνησης δεν υπάρχει η έγνοια, η μέριμνα για τέτοιου είδους κοινωνικές πολιτικές. Θεωρώ ότι αυτό ταιριάζει ακριβώς στο προφίλ αυτής της αυταρχικής, αντικοινωνικής και συντηρητικής κυβέρνησης.

 Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: