31.8.14

Η ώρα της διαπραγμάτευσης ...


Στον Ζ. Κ. Γιούνκερ και το κλίμα υπέρ της ανάπτυξης επενδύει ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς, στο 25λεπτο τετ α τετ με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, παρέθεσε όλα τα...
στοιχεία για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ και όλα τα τρέχοντα θέματα περιλαμβανομένων και όσων σχετίζονται με τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο Παρίσι μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν αποδέχθηκε πως η ελληνική οικονομία έχει πλέον καταγράψει σημάδια ανάκαμψης.

Μήνυμα Χαρδούβελη στην τρόικα μέσω ΝΥΤ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γκίκας Χαρδούβελης, μέσω συνέντευξής του στους «New York Times», έστειλε μήνυμα προς την τρόικα να μην ζητήσει νέα μέτρα λιτότητας, καθώς με αυτό τον τρόπο θα υπονομευθεί η ανάκαμψη.

Οι συντάκτες της εφημερίδας σημειώνουν ότι ο υπουργός Οικονομικών «ανατριχιάζει» στην ιδέα ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα κρατήσουν σκληρή γραμμή και συμπληρώνει ότι έκαναν λάθος την άνοιξη, όταν αμφισβητούσαν πως η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο ίδιος εκτιμά ότι «οι τροϊκανοί πήραν το μάθημά τους» και δεν θα επιμένουν πια στο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής καθώς εάν τεθούν νέοι επαχθείς στόχοι, αυτοί θα υπονομεύσουν την ανάκαμψη της χώρας.

Αναφερόμενος στην παρουσία της τρόικας στο μέλλον στην Αθήνα, ο ΥΠΟΙΚ λέει πως η χώρα μας έχει υλοποιήσει πλέον το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων και ότι η επόμενη φάση είναι η σταθεροποίηση και η διασφάλιση των αλλαγών που έχουν ήδη γίνει.

Ο κ. Χαρδούβελης σημειώνει πως οι δανειστές έχουν κίνητρο να μας επιτρέψουν να αφήσουμε την οικονομία να ανασάνει γιατί έτσι θα μπορέσει η χώρα να εξυπηρετήσει καλύτερα το χρέος της κάτι που συμφέρει και τους ίδιους και προσθέτει:

«Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων. Η επόμενη φάση είναι να τις σταθεροποιήσει, να διασφαλίσει ότι δεν θα ανατραπούν».

«Πιστεύω», συνεχίζει, «ότι αυτό θα γίνει με έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο στο μέλλον, ακριβώς επειδή δεν θα έχουμε την τρόικα στο σβέρκο μας. Θα παραμείνουν στο παρασκήνιο».

Στο Παρίσι με «καυτή» ατζέντα

Γεμάτη με «ακανθώδη» ζητήματα είναι η ατζέντα της επικείμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι και επί της ουσίας θα διεξαχθεί στην Αθήνα με την επιστροφή της τρόικας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές των εκπροσώπων των δανειστών που επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής», «θα ακούσουμε με προσοχή τις προτάσεις της ελληνικής αποστολής, αλλά θα έχουμε χρόνο μόνο για παρατηρήσεις επί της αρχής».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καλύπτονται τα διορθωτικά ορόσημα και τα στοιχεία να πιστοποιούν ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος», προσθέτουν.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν επί ελληνικού εδάφους.

Στο οικονομικό επιτελείο, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν κρύβουν την ανησυχία τους από την επιδίωξη της τριμερούς και κυρίως του ΔΝΤ, η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μετά την ανακοίνωση των stress tests των τραπεζών από την ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να κλείνουν όλα τα ζητήματα μαζί, δηλαδή η εφαρμογή του προγράμματος, το χρηματοδοτικό κενό και η διευθέτηση του δημόσιου χρέους.

Βέβαια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για να φθάσουμε έως τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, θα πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» στα εξής ζητήματα:

• Νέο Ασφαλιστικό

• Ομαδικές απολύσεις

• Φοροελαφρύνσεις

• Δημοσιονομικό κενό 2015

• Απολύσεις στο Δημόσιο

• Συνδικαλιστικός νόμος

• Φάρμακα

Οδικός χάρτης με φοροελαφρύνσεις στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός, πάντως, αναμένει καταγραφή ενός θετικού κλίματος και από την πλευρά των δανειστών, κάτι που θα μπορεί να ερμηνευτεί και ως «πράσινο φως» για να προχωρήσει σε εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ.

Από τη Θεσσαλονίκη, χθες, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, έδωσε το στίγμα:

«Έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη με στοχευμένες ελαφρύνσεις βαρών, με διόρθωση αδικιών αλλά και με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ».

Ο κ. Παπαμιμίκος ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε και «πλέον έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την καθημερινότητα στη ζωή του Έλληνα πολίτη».

«Η διαπραγμάτευση του Παρισιού αποτελεί την αφετηρία για την επόμενη μέρα. Ξεκινά μια νέα εποχή όπου η Ελλάδα θα έχει τον πρώτο λόγο. Η πρόοδος που κάνουμε είναι εκείνη που θα καθορίζει την ατζέντα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα» είπε.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: