19.8.14

Άρχισε η επιχείρηση για την είσοδο στον τύμβο...


BINTEO...

Με ιδιαίτερη προσοχή και μελετώντας από πριν την κάθε τους κίνηση οι αρχαιολόγοι άρχισαν να πραγματοποιούν τα πρώτα τους βήματα για την είσοδο στον τύμβο.


Το "μυστικό" είναι...
αρκετά καλά σφραγισμένο καθώς η είσοδος με μια πρώτη ματιά θεωρείται αδύνατη. Στην Αμφίπολη έφτασε ομάδα Γεωλόγων προκειμένου να εξετάσουν την στατικότητα του εδάφους αλλά και με τα ειδικά όργανα που διαθέτουν να δώσουν νέα στοιχεία για το εσωτερικού του τύμβου, έτσι ώστε οι αρχαιολόγοι να καθορίσουν τι επόμενες κινήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες φτάνουν με το σταγονόμετρο καθώς οι ειδικοί είναι ιδιαιτέρως φειδωλοί, το βάθος που βρίσκεται ο κάθε τάφος διαφέρει, γεγονός το οποίο όπως φαίνεται προβλημάτισε τους αρχαιολόγους.

Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για μετακίνηση των δύο μαρμάρινων σφιγγών δεν ευσταθούν, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το ζητούμενο είναι πλέον η ασφαλής μετακίνηση των λίθων που βρίσκονται μπροστά από την είσοδο του τύμβου και κρύβουν το μυστικό του αρχαιολογικού θησαυρού.

Γι αυτό τον λόγο έφθασε στο χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής γερανός προκειμένου να βοηθήσει στην απομάκρυνση των μαρμάρινων πλακών που βρίσκονται μπροστά και δίπλα στις Σφίγγες και οι οποίες εκτιμάται ότι ζυγίζουν περί τον μισό τόνο η κάθε μία.

Επίσης ο γερανός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη συγκράτηση των όγκων προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης, μια τεχνική που χρησιμοποιείται και στην Ακρόπολη.



Παγκόσμιο ενδιαφέρον

Οι αποκαλύψεις στην Αμφίπολη έχουν ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και δεκάδες διεθνή ΜΜΕ σπεύδουν για να μεταδώσουν στις χώρες τους τα σημαντικά ευρήματα.

Εκατοντάδες τουρίστες σπεύδουν στο σημείο προκειμένου να δουν, έστω και από μακριά -καθώς η είσοδος απαγορεύεται αυστηρά- το τεράστιο μέγεθος του τύμβου...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: