4.8.14

Κασουλίδης: Δεν έχουμε σχέδιο Β για το Κυπριακό...

kasoulidis2
Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι αν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα δεν εξευρεθεί λύση, τότε θα προχωρήσει προς το σχέδιο Β, που είναι η αναβάθμιση και η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η δική μας απάντηση είναι ...
ότι εμείς δεν έχουμε σχέδιο Β, δήλωσε σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης.
Εμείς, πρόσθεσε, έχουμε θέσει στόχο την απαλλαγή μας από την κατοχή και την επίλυση του Κυπριακού και αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό είναι το σχέδιο, το σχέδιο Α, είπε ο κ. Κασουλίδης.
Επίσης αποκάλυψε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, θα θέσουν στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έναν ορατό κίνδυνο, που μπορεί να προκύψει από μια λανθασμένη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται και με τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. όσο και με τη λειτουργία της Ε.Ε.
Οι πρόνοιες της λύσης θα πρέπει να είναι συμβατές με το κοινοτικό κεκτημένο και δεν πρέπει να υπάρχουν παρεκκλίσεις σε ό,τι αφορά τις βασικές ελευθερίες, είπε ο ΥΠΕΞ.
Συμπλήρωσε ότι «η τουρκική πλευρά επιδιώκει μόνιμες παρεκκλίσεις στα θέματα των βασικών ελευθεριών του κοινοτικού κεκτημένου που είναι σημαντικά θέματα για τη λειτουργία της Ε.Ε. Πρόκειται για αρχές για τις οποίες καλούνται όλα τα μέλη και όλα τα υποψήφια μέλη να συμμορφώνονται πλήρως. Η επιδίωξη μιας λύσης που θα περιέχει μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο, ιδιαίτερα όσον αφορά τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης και όσον αφορά τις βασικές ελευθερίες. Μία τέτοια αξίωση από πλευράς Τουρκίας δεν θα γίνει δεκτή».
Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι «είναι γεγονός ότι η Τουρκία έταζε προς τους ξένους συνομιλητές της την ετοιμότητα ότι αυτή την φορά θα ήταν θετική και θα γινόταν και αισθητή η παρουσία της κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, όμως τελικά έχει αποτραβηχτεί. Αυτό μπορεί να είναι η πάγια τακτική της, αυτό μπορεί να οφείλεται στην προεκλογική περίοδο ή σε πολλά γεγονότα τα οποία συμβαίνουν στην περιοχή μας ή είναι ο συνδυασμός και των τριών. Αφού οι εκλογές είναι σε λίγες μέρες, θα περιμένουμε να τελειώσουν και θα φανεί. Θα είναι υπόλογη για το γεγονός ότι άλλα έταζε και άλλα στην ουσία κάνει».
Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «είναι νωρίς να μιλούμε για αδιέξοδο, εκείνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή και προέχει είναι μια υπερπήδηση των προβλημάτων μεθοδολογίας για τα οποία υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και το θέμα το κατά πόσο θα τα βρούμε στις διαπραγματεύσεις θα το δούμε στην πορεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: