20.8.14

Μυστικό deal για την Ντία;...



Το παρασκήνιο...
Σαν πρωταπριλιάτικο αστείο θα εκλαμβανόταν στο Ηράκλειο η είδηση που δημοσίευσε χθες η «Ημερησία», για ενδιαφέρον του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ, να αγοράσει το νησάκι Ντία που βρίσκεται 12 ναυτικά μίλια βόρεια της πόλης, εάν δεν βρισκόμαστε σε...
μια περίοδο όπου όλα πωλούνται σε αυτή τη χώρα. Μάλιστα ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος βρέθηκε πριν λίγες μέρες στην Κρήτη, κάνοντας ολιγοήμερες διακοπές στην Ελούντα, όπου τον υποδέχθηκε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.Ο Αλ Ουαλίντ, η προσωπική περιουσία του οποίου, σύμφωνα με το Bloomberg, φαίνεται να αγγίζει τα 31 δισ. Δολάρια, είχε συναντηθεί τον περασμένο Μάιο στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, την υπουργό Τουρισμού και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη. Μια συνάντηση που προβλήθηκε δεόντως από τα Κανάλια στη λογική του επενδυτικού ενδιαφέροντος από ένα μεγάλο επιχειρηματία, αλλά και του success story.

Αυτό όμως που προκαλεί ενδιαφέρον στο Ηράκλειο είναι η σπουδή διαρροής της συγκεκριμένης είδησης, που έγινε –όπως εκτιμάται- για να μετρηθούν αντιδράσεις, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Σαουδάραβας ρώτησε την κ. Κεφαλογιάννη εάν πωλείται το νησί. Δεν γνωρίζουμε την απάντηση που έλαβε ή εάν έγινε μια πρώτη κουβέντα για την τιμή.
Η νήσος Ντία έχει έκταση περίπου 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι δεμένη με την ιστορία του Ηρακλείου. Ανήκει ιδιοκτησιακά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ο όρμος του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην ευθύνη της Εφορείας Εναλίων  Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Διοικητικά ανήκει στο δήμο Χερσονήσου. Μάλιστα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την ιστορία και την αρχαιολογία της νήσου, που γίνεται από την  καθηγήτρια της σχολής Ιστορίας- Αρχαιολογίας, Κατερίνα Κόπακα, όπως μας είπε ο δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, που θεωρεί απίθανο να προχωρήσει το ενδεχόμενο πώλησης της Ντία, λόγω του πολύ μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και του χαρακτηρισμού της ως περιοχής Νατούρα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: