11.8.14

Eξαρθρώθηκε κύκλωμα που στοίχισε εκατομμύρια στο Δημόσιο...

Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίστηκε σε βάρος 18 ατόμων που εμπλέκονται στην απάτη με την εικονική ασφάλιση εργαζομένων, που εκτιμάται ότι προκάλεσε ζημιές ύψους 5 εκατ.ευρώ στο ΙΚΑ και 7,8 εκατ.στο Δημόσιο. Σύμφωνα με...
τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μέλη του κυκλώματος την περίοδο 2010-13 είχαν δημιουργήσει εικονικές επιχειρήσεις, με κύριο συμμέτοχο και συνδετικό κρίκο έναν 54χρονο λογιστή – οικονομικό διευθυντή αλυσίδας γυμναστηρίων, ενώ μεταβίβαζαν επιχειρήσεις που προϋπήρχαν αλλά δεν λειτούργσαν σε πρόσωπα που χρησιμοποιήθηκαν ως «αχυράνθρωποι».

Μέσω του δικτύου που διαχειριζόταν ο 54χρονος λογιστής, οι πέντε εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του εμπορίου ξυλείας, των ειδών υγιεινής, των βιβλίων, των ενδυμάτων και των καλλυντικών, ασφάλιζαν εικονικά προσωπικό άλλων επιχειρήσεων, κυρίως εργαζόμενους που απασχολήθηκαν από διάφορες εταιρείες καθαρισμών, καθώς και από δίκτυο γυμναστηρίων. Με αυτή τη διαδικασία, οι πραγματικοί εργοδότες των υπαλλήλων απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση ασφάλισης του προσωπικού τους και από την καταβολή εισφορών, μετακυλίοντας αυτή την υποχρέωση στις επιχειρήσεις, που ασφάλιζαν εικονικά προσωπικό. Οι εν λόγω εικονικές επιχειρήσεις, όπως διαπιστώθηκε, ουδέποτε κατέβαλαν τις οφειλές ή κατέβαλαν ελάχιστο τμήμα τους.

Σε ό,τι αφορά στη δράση των συμμετεχόντων στο κύκλωμα, στον τομέα απασχόλησης και ασφάλισης καθαριστών, διαπιστώθηκε ότι πλαστογράφησαν υπογραφές υπαλλήλων και κατέθεσαν στις αρμόδιες υπηρεσίες έγγραφα με ψευδή στοιχεία εργοδοτών. Όταν γινόταν αντιληπτή η απάτη, οι συμμετέχοντες στο κύκλωμα μετέφεραν μεγάλο μέρος του εικονικά ασφαλισμένου προσωπικού, στην επόμενη επιχείρηση, η οποία για τον ίδιο σκοπό είχε εξαρχής ιδρυθεί. Παράλληλα, οι εμπλεκόμενες εταιρείες μεγιστοποιούσαν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων από την μη καταβολή δεδουλευμένων. ..
πηγή enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: