18.8.14

Eπιστρατεύεται και η Εθνοφρουρά...

 


Λίγες ώρες αφότου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο του 18χρονου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από πυρά αστυνομικού, ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον κάλεσε την Εθνοφρουρά να...
βοηθήσει, για να επανέλθει η ηρεμία στο Σεντ Λούις.
Σκίτσο της αυτοψίας (που δημοσιεύουν οι N.Y Times ) και δείχνει ότι ο 18χρονος δέχθηκε έξι σφαίρες  
Σκίτσο της αυτοψίας (που δημοσιεύουν οι N.Y Times ) και δείχνει ότι ο 18χρονος δέχθηκε έξι σφαίρες
  Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, που παρατάθηκε για δεύτερη νύχτα την Κυριακή, διαδηλωτές ήρθαν εκ νέου αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της τάξης τις πρώτες πρωινές ώρες στην πόλη Φέργκιουσον με αποτέλεσμα να ζητήσει ο κυβερνήτης τη συνδρομή της Εθνοφρουράς. ""Απόψε, μια ημέρα ελπίδας, οι προσευχές και οι ειρηνικές διαμαρτυρίες αμαυρώθηκαν από τις βίαιες εγκληματικές ενέργειες ενός οργανωμένου και αυξανόμενου αριθμού ατόμων-καλώ την Εθνοφρουρά να βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης και της ειρήνης σε αυτή την κοινότητα" σχολίασε ο Τζέι Νίξον.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο KMOV-TV, οι αστυνομικοί που φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, αντιασφυξιογόνες μάσκες και συνοδεύονταν από θωρακισμένα οχήματα ανέλαβαν δράση όταν διαδηλωτές έριξαν εναντίον τους βόμβες μολότοφ. ΄Αλλες πηγές έκαναν λόγο για πυροβολισμούς.

Ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν που ήταν άοπλος έπεσε νεκρός στις 9 Αυγούστου από τα πυρά του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, ένα περιστατικό που αναβιώνει το φάντασμα του ρατσισμού στις ΗΠΑ σε μια μικρή πόλη, ο πληθυσμός της οποίας είναι Αφροαμερικανοί και η αστυνομία και η ηγεσία της είναι λευκοί στην πλειοψηφία τους.

Ο έφηβος πυροβολήθηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι και τέσσερις στο δεξί χέρι, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που επικαλείται τα πρώτα πορίσματα νέας νεκροψίας η οποία διενεργήθηκε ύστερα από αίτημα της οικογένειας του θύματος, από τον πρώην επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπάιντεν.

Χθες βράδυ, ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα που καταδίκαζαν την αστυνομική βία. Πολλοί είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά σε ένδειξη παράδοσης, ενώ άλλοι προκαλούσαν τους αστυνομικούς και τους έριχναν πίσω δακρυγόνα. Ο θάνατος του Μάικλ Μπράουν ξύπνησε άσχημες μνήμες κυρίως στην Αμερική από τον θάνατο του Τρέιβον Μάρτιν, ενός νεαρού Αφροαμερικανού που έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός φύλακα σε συνοικία της Φλόριντα. Ο φύλακας αθωώθηκε επικαλούμενος λόγους αυτοάμυνας.
  enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: