18.8.14

Τo τεράστιο τίμημα του αθλητικού οράματος της Ρωσίας...


Η Μόσχα θέλει να μετατρέψει τη Ρωσία σε «κέντρο του αθλητικού κόσμου», αλλά το τίμημα φαίνεται να είναι αρκετά επιζήμιο. Τέσσερα χρόνια πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, το κόστος για την επόμενη χώρα υποδοχής έχει ήδη φτάσει στα...
ύψη, με τα δύο πιο σημαντικά στάδια να κοστίζουν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. 


Όταν ο Ιταλός διαιτητής Νίκολα Ριτσόλι σφύριξε την έναρξη του τελικού Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Ρίο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολουθούσε τον αγώνα από τις θέσεις των επισήμων. Καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος δεν κρύβει το γεγονός πως ο αθλητισμός τον αφήνει σχεδόν αδιάφορο, παρακολούθησε το τελευταίο αγώνα στη Βραζιλία επειδή η χώρα του θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018.

Μαζί με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της IAAF και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι το τρίτο αθλητικό γεγονός παγκοσμίου επιπέδου που θα φιλοξενηθεί από τη Ρωσία αυτή τη δεκαετία. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο ο πρώτος αγώνας Formula 1 της Ρωσίας που θα λάβει χώρα στο Σότσι. Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει τη Ρωσία το «κέντρο του αθλητικού κόσμου».

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η φιλοξενία μεγάλων αθλητικών γεγονότων είναι ένας τρόπος να αναδειχθεί η δύναμη της χώρας. Ωστόσο, τονίζεται και η επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών της. Επτά από τους 12 χώρους που προβλέπονται για χρήση στο Παγκόσμιο Κύπελλο πρέπει να είναι νεόκτιστοι ενώ δύο απαιτούν προσεκτική ανακαίνιση. Το κόστος αυτών των εργασιών δεν είναι μικρό. Αφού ξοδεύτηκαν περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ για τους ακριβούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, το Υπουργείο του Μούκτο εκτιμά ότι η Ρωσία θα δαπανήσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 - ποσό διπλάσιο από εκείνο που δαπανήθηκε για τη Βραζιλία στο φετινό τουρνουά.

Αλλά, o κακός σχεδιασμός και η υποτιθέμενη διαφθορά έχουν αρχίσει να ανεβάζουν το κόστος. Πράγματι, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, με βάση την τιμή ανά κάθισμα, το ρωσικό Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι το πιο ακριβό από ποτέ.

Η έρευνα συγκρίνει τις τιμές ανά κάθισμα:

Νότια Κορέα/Ιαπωνία 2002: περίπου 6.000 δολάρια
Γερμανία 2006: 3.200 δολάρια
Νότια Αφρική 2010: 5.000 δολάρια
Βραζιλία 2014: 6.500 δολάρια
Ρωσία 2018: 11.500 δολάρια

Όπως αναφέρει το Spiegel, το γήπεδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Αγία Πετρούπολη αναμένεται να είναι το πιο ακριβό, με κόστος 16.500 δολάρια για κάθε μία από τις περίπου 70.000 θέσεις θεατών. Το γήπεδο είναι υπό κατασκευή από το 2007 και είχε αρχικά προγραμματιστεί για να ανοίξει στο τέλος του 2008, αλλά έχει επιβαρυνθεί από καθυστερήσεις. Παράλληλα, το κόστος έχει εκτιναχθεί στα ύψη: ενώ θα έπρεπε να κοστίσει 415 εκατομμύρια δολάρια, οι τρέχουσες εκθέσεις δείχνουν ότι το τίμημα έχει αυξηθεί στα 1,2 δισεκατομμύρια. Τα εγκαίνια έχουν πλέον προγραμματιστεί για το 2016. Μάλιστα, για να είναι σίγουροι, κατασκεύασαν και ένα δεύτερο γήπεδο, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με το πρώτο. Αυτό προορίζεται να χρησιμοποιηθεί αργότερα από τη δεύτερη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ της Ρωσίας, τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: