8.9.14

Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί στην Ουκρανία

ukr11

Ο θλιβερός απολογισμός, αναφορικά με τον αριθμό των Ουκρανών που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της σύγκρουσης στις ανατολικές περιοχές της χώρας τους ξεπερνά πλέον τους 3.000, αν σε αυτόν συμπεριληφθούν και τα... 298 θύματα της συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines. Ο εν λόγω αριθμός στην πραγματικότητα πιθανότατα να είναι πολύ μεγαλύτερος, δήλωσε ένα ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ. Ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε ότι ο απολογισμός των νεκρών στην Ουκρανία αφότου ξέσπασαν οι μάχες τον Απρίλιο είναι πλέον 2.729. Ο αριθμός ξεπερνάει τους 3.000 νεκρούς εάν συμπεριληφθούν στον απολογισμό, όπως πρέπει να συμβεί, τα 298 θύματα του Boeing το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17, προσέθεσε ο ίδιος. Το εν λόγω επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη αφού -κατά τα υπάρχοντα στοιχεία- επλήγη από πύραυλο πάνω από την ανατολική Ουκρανία την 17η Ιουλίου.
Η Ουάσινγκτον και η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησαν τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες ότι κατέρριψαν το Boeing με ένα προηγμένο αντιαεροπορικό ρωσικό πύραυλο διότι πίστεψαν εσφαλμένα ότι επρόκειτο για ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος. Οι αντάρτες και η Ρωσία απορρίπτουν αυτή την κατηγορία.
Η εκεχειρία η οποία έχει συναφθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και τους Φιλορώσους αυτονομιστές συνεχίζει γενικά να τηρείται σήμερα, αν και το Κίεβο κατηγόρησε τους αντάρτες ότι προέβησαν σε σποραδικές παραβιάσεις της κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδίως κοντά στην Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι. Η εκεχειρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ το απόγευμα της Παρασκευής, αποτελεί μέρος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας με στόχο τον τερματισμό της πεντάμηνης σύρραξης η οποία έχει οδηγήσει στην οξύτερη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
«Αυτός ο αριθμός (των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία) συμπεριλαμβάνει θανάτους που έχουν καταγραφεί με βάση διαθέσιμους πόρους και ... ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι σημαντικά υψηλότερος», ανέφερε ο Σιμόνοβιτς σε μια έκτακτη συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Την 29η Αυγούστου ο ίδιος αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε δηλώσει ότι 2.593 άνθρωποι, περιλαμβανομένων αμάχων, Ουκρανών και αυτονομιστών μαχητών, έχουν σκοτωθεί στις μάχες στην Ουκρανία. Ο αριθμός εκείνος δεν συμπεριλάμβανε τα θύματα της συντριβής του Μπόινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: