22.9.14

Δηλώνουν παρόντες με το ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι μόνο με αυτό...

pasok1

Παρόντες για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, δηλώνουν υποψήφιοι με το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς και μέλη κινήσεων από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Έναν μήνα, μάλιστα, πριν από...
το ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι αυτή δεν μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και μένο με το ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα στην Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν πρόκειται να «καπελωθούν».
«Η υπέρβαση του παλιού και η γέννηση του καινούργιου δεν θα επιτευχθεί ούτε με παρθενογενέσεις ούτε από μεσσίες, αλλά με σεβασμό στις πολιτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την επιβίωση της χώρας με τεράστιο πολιτικό και προσωπικό κόστος. Εξάλλου, η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη δεν μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Με αυτή την διπλή πραγματικότητα, που δεν είναι διαπραγματεύσιμη, πρέπει να συμφιλιωθούν όσοι έχουν την φιλοδοξία να συμβάλουν στην υπόθεση αυτή», λένε, στο κείμενο που συνυπογράφουν υπό τον τίτλο «Όλοι μαζί για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη».
Υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η ενίσχυση του τρίτου πόλου», καταθέτουν την άποψή τους ότι χωρίς ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη θα επικρατήσει «η διχαστική πόλωση που ήδη εκτρέφει τον αριστερό λαϊκισμό και τον δεξιό νεοσυντηρητισμό, θα αναβιώσει το πελατειακό κράτος και ο κομματικός συνδικαλισμός, παθογένειες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση».
Χαρακτηρίζουν έτσι, «εγγύηση» για την πολιτική σταθερότητα, την ανόρθωση της οικονομίας, αλλά και την λήψη κοινωνικών μέτρων και την διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, μία ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και καλούν όσους πιστούς, να πορευτούν ενωτικά, ισότιμα και δημοκρατικά, «χωρίς άσκοπες αμφισβητήσεις και προσωπικές στρατηγικές».
Αναλυτικά, ολόκληρο το κείμενο (και οι υπογράφοντες) έχει ως εξής :
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
1. Όσοι υπογράφουμε το κείμενο αυτό δηλώνουμε παρόντες και παρούσες στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Δηλώνουμε παρόντες, γιατί στην κρίσιμη αυτή περίοδο μια ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη με κορμό τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία αποτελεί εγγύηση για την τόσο απαραίτητη πολιτική σταθερότητα, την ανόρθωση της οικονομίας, τη λήψη κοινωνικών μέτρων, τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
2. Για τους ίδιους λόγους, δηλώσαμε παρόντες και παρούσες στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Υποστηρίξαμε την Ελιά, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, ανταποκρινόμενοι στη μοναδική πρόταση για ενότητα της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς.
3. Η εκλογική επίδοση της Ελιάς, που υπερέβη τις δημοσκοπικές προβλέψεις, απέτρεψε την πολιτική αποσταθεροποίηση και τον κλονισμό της σημερινής κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, η οποία, παρά τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις παλαιοκομματικές πρακτικές σε αρκετές περιπτώσεις, αποτελεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, τη μόνη εφικτή κυβερνητική λύση, αλλά όχι επαρκή για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Απέτρεψε επίσης τη σύνθλιψη της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας στις συμπληγάδες του επιχειρούμενου δικομματισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και άνοιξε το δρόμο για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, στο πλαίσιο πλέον της Δημοκρατικής Παράταξης.
4. Σε αυτόν το δρόμο καλούμαστε να πορευτούμε ενωτικά, ισότιμα και δημοκρατικά, χωρίς άσκοπες αμφισβητήσεις και προσωπικές στρατηγικές. Η κρισιμότητα των επόμενων εκλογών δεν αφήνει περιθώρια για ενδοιασμούς και άλλες καθυστερήσεις. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του χώρου μας, να δούμε αυτοκριτικά και με ειλικρίνεια τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες που οδήγησαν στην συρρίκνωση της παράταξης και βέβαια να δώσουμε απαντήσεις στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Δεν μας περισσεύει ο χρόνος, δεν περισσεύει κανείς.
5. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η ενίσχυση του τρίτου πόλου. Χωρίς ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη θα επικρατήσει η διχαστική πόλωση που ήδη εκτρέφει τον αριστερό λαϊκισμό και τον δεξιό νεοσυντηρητισμό, θα αναβιώσει το πελατειακό κράτος και ο κομματικός συνδικαλισμός, παθογένειες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.
6. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η παρουσία στο πολιτικό προσκήνιο των δυνάμεων που στηρίζουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην οικονομία, στην κοινωνία. Των δυνάμεων που μπορούν να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές ανισότητες με αλληλεγγύη και με εφικτές πολιτικές, αποφεύγοντας παροχολογίες και ψεύτικες υποσχέσεις. Των δυνάμεων που θα διαμορφώσουν στην Ευρώπη ένα νέο μίγμα μακροοικονομικής, αναπτυξιακής πολιτικής υπέρβασης της κρίσης απέναντι στις αδιέξοδες συντηρητικές πολιτικές. Των δυνάμεων που είναι σε θέση να διαμορφώσουν νέους πολιτικούς συσχετισμούς για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας στο ορατό μέλλον.

Διαβάστε ολοκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: