17.9.14

Αρειος Πάγος: Να διερευνηθούν οι καταγγελίες Λαγκάρντ-Τσίπρα...


Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα. Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Αφορμή αποτέλεσαν τα...
δημοσιεύματα βάσει των οποίων η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κατήγγειλε πως δέχτηκε απειλές για τη ζωή της από φοροφυγάδες όταν μίλησε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.

Ανάλογες καταγγελίες έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, μιλώντας για απειλές που δέχτηκε και εκείνος.

Η κ. Κουτζαμάνη ζητεί να διερευνηθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.

Αθανασίου: Επραξα αυτό που επιβάλλει η νομική και ηθική τάξη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή που απέστειλε προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά την καταγγελία της ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της όταν μίλησε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.

«Οφειλα να κάνω και έπραξα αυτό που επιβάλλει η νομική και ηθική τάξη. Εχει δύο σκέλη η ενέργεια αυτή. Το πρώτο είναι αν πράγματι υπήρξε απειλή να προστατευτεί ο απειλούμενος, στη συγκεκριμένη περίπτωση η κα. Λαγκάρντ. Αν όμως δεν υπήρξε θα πρέπει να διερευνηθεί για να προστατευτεί και το πολιτικό σύστημα, αλλά και ο νομικός πολιτισμός μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.

Και πρόσθεσε: «Εφόσον υπήρχε μία καταγγελία η οποία ειπώθηκε σε συνέντευξη της κα. Λαγκάρντ στους Financial Times οφείλαμε να την ερευνήσουμε. Και ενδεχομένως να προστατευτεί και η ίδια αν πράγματι υπάρχουν απειλές. Ετσι λοιπόν, αφού συζήτησα με τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε να γίνει αυτό που έγινε».

Στην ερώτηση αν μπορεί για το θέμα να υπάρξει και εισαγγελική έρευνα ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Αυτό μπορεί να γίνει, βεβαίως. Θα γίνει προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία για να διερευνηθούν αν τα στοιχεία αυτά είναι βάσιμα και αν μπορούσαν να προξενήσουν φόβο, τρόμο, όπως λέει ο νόμος, στον δεχόμενο την απειλή».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: