1.9.14

Τα καθαρά ερωτήματα απαιτούν καθαρές απαντήσεις...

Η κυβέρνηση ή πρέπει να πέσει ή όχι. Δεν υπάρχει ενδιάμεση απάντηση.

Η πολιτική συγκυρία δομείται γύρω από ένα βασικό ερώτημα: Πρέπει να πέσει η...
κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου ή πρέπει να συνεχίσει το καταστροφικό έργο της;  Απλό (απλούστερο δεν γίνεται) και καθαρό (ούτε πιο καθαρό γίνεται) ερώτημα το οποίο θα αφήσει τη σφραγίδα  σε όλα τα γεγονότα της προσεχούς περιόδου. Ερώτημα στο οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να τοποθετηθούν με απλό και καθαρό τρόπο, όπως ακριβώς δηλαδή τίθεται. Κανείς δεν μπορεί να το αποφύγει, κανείς δεν μπορεί να δώσει συγκεχυμένη απάντηση. Η κυβέρνηση ή πρέπει να πέσει ή όχι. Δεν υπάρχει ενδιάμεση απάντηση.

Εκ των πραγμάτων, και  η προεδρική εκλογή, το γεγονός –ορόσημο των επόμενων μηνών, συνδέεται αδιάρρηκτα με το ερώτημα σχετικά με την παραμονή της κυβέρνησης Σαμαρά στους θώκους της. Πέραν του ότι έτσι κι αλλιώς η προεδρία δεν είναι ουδέτερη πολιτικά, η διαδικασία της εκλογής δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τελειώσουμε οριστικά με μια κυβέρνηση που βυθίζει ολοένα και πιο βαθιά την κοινωνία στο μνημονιακό έλος. Το να ισχυριστεί κανείς ότι η προεδρική εκλογή είναι ανεξάρτητη από την πτώση της κυβέρνησης, σημαίνει στην πραγματικότητα ότι δίνει με έμμεσο τρόπο τη δική το απάντηση. Λέει δηλαδή ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να πέσει αυτή τη στιγμή, ότι η κοινωνική καταστροφή  μπορεί να συνεχιστεί, ότι δεν πρέπει να μεταβληθεί η σύνθεση ενός κοινοβουλίου που βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση.

Ένα απλό και καθαρό πολιτικό ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί μέσα από μακροχρόνιες παρασκηνιακές διεργασίες. Η ίδια η φύση του, δηλαδή το ότι δεν είναι περίπλοκο κι έχει διλημματικό χαρακτήρα, υπαγορεύει να απαντηθεί σύντομα και δημόσια, σύμφωνα με ένα σαφές πολιτικό σκεπτικό. Τυχόν μακροχρόνιες παρασκηνιακές διεργασίες θα δώσουν την αίσθηση ότι η όποια απόφαση θα είναι αποτέλεσμα πολιτική συνδιαλλαγής. Το παρασκήνιο ευτελίζει την πολιτική, σε μια περίοδο μάλιστα προϊούσας απαξίωσής της. Και δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να αποδεχτούν ή να ανεχτούν αυτόν τον ευτελισμό...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: