15.9.14

Βενιζέλος: Ποιος είπε ότι θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; ...


Θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο!...
Απόλυτα ειλικρινής εμφανίστηκε χθες σε ομιλία του σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να κάνει...
δύσκολη τη ζωή του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο του προς την εξουσία.

Παραθέτω το επίμαχο απόσπασμα, θα εκπλαγείτε από τόσες λεπτομέρειες που δίνει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για το...ιδιοφυές σχέδιο του το οποίο εντάσσει στη «στρατηγική» του κόμματος του:

Ποιος είπε ότι θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή θα είναι πρώτος στο επίπεδο του 25% ή 26% γιατί είδαμε τι ποσοστά πήρε με τη μέθοδο των εκλογών; Ποιος το είπε αυτό; Ποιος είπε ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει; Ποιος είπε ότι ο κόσμος δε θέλει σταθερότητα, δεν ξέρει; Και το θέμα του εκλογικού συστήματος, ποιος είπε ότι έχει λήξει; Μήπως δεν έχετε διαβάσει την προγραμματική συμφωνία και της τριμερούς κυβέρνησης με τη ΔΗΜΑΡ και της διμερούς τον Ιούλιο του 2013;

Το ζήτημα του εκλογικού συστήματος προβλέπεται ρητά. Αλλά πρέπει να υπάρχει η στιγμή και πρέπει να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Πρέπει να μη θεωρηθεί ότι μια κίνηση είναι κίνηση ηττοπάθειας. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορικά παίξει πολλές φορές με το εκλογικό σύστημα.

Το μπόνους τώρα είναι ανιστόρητο, όταν έγινε είχε κάποια λογική. Αλλά τα κόμματα κινούνταν στο επίπεδο του 42%. Η Ιταλία τώρα άλλαξε το εκλογικό σύστημα με συμφωνία Ρέντσι – Μπερλουσκόνι και έβαλε όριο εισαγωγής στη Βουλή, το 8%. Και σ’ ένα κόμμα που παίρνει 37% τουλάχιστον στις εκλογές, δίνει το 52% των εδρών.

Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει. Και στην Ιταλία έχουν αλλάξει πολλές φορές το εκλογικό σύστημα. Εμείς πήγαμε στην απλή και ανόθευτη αναλογική, πριν από τις εκλογές του 1989. Και ο κόσμος ψήφιζε αυξάνοντας τα ποσοστά για να σχηματιστεί η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανεξαρτήτως του εκλογικού συστήματος.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία όλα αυτά να εγγράφονται σε μια στρατηγική η οποία δεν είναι απλά θεσμική, είναι και πολιτική. Έχει σχέση με τη στρατηγική, έχει σχέση με τη συγκυρία, έχει σχέση με το μήνυμα. Γιατί δεν αρκεί να θέλεις να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις πολυκομματικών κυβερνήσεων, τις θεσμικές, πρέπει να υπάρχουν και προγραμματικές λύσεις.

To αστείο είναι ότι περιμένουν να τους επιβραβεύσουν οι πολίτες για την τόσο ωμή και αδίστακτη στάση τους.

parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: