16.9.14

Δήθεν απέναντι στην τρόικα ...


Τους κοινωνικούς εταίρους θα καλέσει σε συνάντηση η κυβέρνηση για τη χάραξη κοινού μετώπου απέναντι στην τρόικα, όπως αποφάσισαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε πως...
«υπάρχει μια κούραση στον ελληνικό λαό μετά από πέντε συνεχή χρόνια προσπάθειας και θυσιών. «Ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός έχασαν την ευκαιρία να ενισχυθούν στα χρόνια της κρίσης.

«Τώρα που ξεφεύγουμε από την κρίση θα υποχωρήσουν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο συνέδριο της Wall Street Journal, κάνοντας έμμεση αναφορά στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ.


Πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο πήγε στο Παρίσι στις αρχές Σεπτεμβρίου με βασικό σενάριο τη μείωση της εισφοράς κατά 50%, κάτι που όμως απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την τρόικα. Το δεύτερο σενάριο που αν περάσει θα είναι επιτυχία με δεδομένη τη στάση των τροϊκανών, είναι η μείωση της εισφοράς κατά 30%, χωρίς τελικά να αποκλείεται μια πολύ πιο light μείωσή της, όπως θα ήταν μια μικρή αύξηση του αφορολόγητού της ορίου από τις 12.000 στις 13.000 ή 14.000 ευρώ.

Η ελληνική γραμμή που διαμορφώνεται στο υπουργείο Οικονομικών βασίζεται στην κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού μόνο με ένα μέτρο. Αυτό της παράτασης ισχύος του μέτρου της έκτακτης εισφοράς και για το 2015, αλλά ψαλιδισμένης. Το δημοσιονομικό κενό που είναι διατεθειμένη να δεχτεί η ελληνική πλευρά σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά το ποσό των 911 εκατομμυρίων ευρώ. Η έκτακτη εισφορά αποφέρει ετησίως έσοδα ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ, οπότε με την παράτασή της δίνεται και η δυνατότητα να είναι μειωμένη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει σήμερα η «Καθημερινή», συμφώνησαν ότι νέες αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όμως η απάντηση στις απαιτήσεις της τρόικας δεν θα πρέπει να είναι ένα στείρο «όχι», αλλά η ανάδειξη των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συντελεστεί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η αναζήτηση και άλλων διαρθρωτικών αλλαγών που θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να οδηγούν σε κοινωνική έκρηξη. Υπό αυτό το πρίσμα, άλλωστε, δεν θα επιδιωχθεί αναθεώρηση άλλων στόχων, όπως των απολύσεων στο Δημόσιο που θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, όπως διέρρεαν χθες πηγές της Χ. Τρικούπη, αποφάσισαν να «φέρουν» στην κοινωνία τα αιτήματα των εκπροσώπων των δανειστών για αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Η απόφαση να υπάρξει συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στα αιτήματα αυτά, λέει κυβερνητικό στέλεχος, «εξυπηρετεί πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ» το οποίο διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με εργασιακούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και τη Ν.Δ. επειδή εκτιμάται ότι «μπορεί να αποφορτίσει μερικώς την πίεση που δέχονται οι βουλευτές από οργανωμένες κοινωνικές ομάδες».  

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: