9.9.14

Το παρασκήνιο της αποχώρησής του Λυκούδη...


Από την ημέρα που ο Σπύρος Λυκούδης αποφάσισε να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής μετά το τελευταίο συνέδριο του κόμματος, το...
γυαλί ανάμεσα σε αυτόν και τον πρόεδρο Φώτη Κουβέλη "ράγισε". Η απόφαση του κ. Κουβέλη πέρυσι το καλοκαίρι να αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνεργασίας και να κρατήσει ουσιαστικά ίσες αποστάσεις από ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν η βασική αιτία απομάκρυνσης των δύο ανδρών. Ο κ. Λυκούδης αμέσως μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση διατύπωνε τις διαφωνίες του με την πορεία που έπαιρνε το κόμμα, ενώ, παράλληλα πίεζε προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με την Κίνηση των 58, το ΠΑΣΟΚ και λοιπές πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η καθίζηση του κόμματος στις ευρωεκλογές, το οποίο περιορίστηκε σχεδόν στην μία ποσοστιαία μονάδα, έδωσαν το δικαίωμα στα μέλη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης όπου ηγείται ο πρώην γραμματέας να δηλώνουν πως επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις τους. Η διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού από την κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις επανειλημένες συνεντέυξεις του κατά της ηγεσίας του κόμματος ήταν για τους γνωρίζοντες τη Δημοκρατική Αριστερά, ήταν το πρώτο βήμα για την διάσπαση που προήλθε τη Δευτέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης δήλωναν από την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μετά την εκλογική ήττα, ότι δεν προτίθενται να συμμετέχουν στο συνέδριο του κόμματος που αποφάσισε η πλειοψηφία. Αυτό σήμαινε αυτομάτως πως δεν επιθυμούσαν τη συμμετοχή τους στην νέα Κεντρική Επιτροπή, άρα έθεταν de facto εαυτούς εκτός κόμματος.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας υπογράφηκε επίσημα το «διαζύγιο» από πλευράς της ομάδας Λυκούδη. Τα μέλη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης συναντήθηκαν σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας και αποφάσισαν ομόφωνα, χωρίς ανακοινώσεις, την αποχώρησή τους από το κόμμα. Εικοσι έξι μέλη της Τάσης συμμετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, απ' όπου θα αποχωρήσουν σύντομα, βάζοντας τέλος στην τετράχρονη κοινή πορεία με τους υπόλοιπους συντρόφους τους, από τότε που όλοι μαζί, το 2010, αποφάσισαν να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες το βράδυ της Κυριακής επιβεβαίωναν την απόφαση του κ. Λυκούδη να αποχωρήσει, ωστόσο από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος δεν υπήρχε κάποιο σχόλιο. Τη Δευτέρα ο στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, Θεόδωρος Μαργαρίτης, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, κάλεσε τον κ. Λυκούδη να παραιτηθεί από την βουλευτική έδρα και να την παραδώσει στο κόμμα: «η έδρα του βουλευτή επικρατείας είναι έδρα του κόμματος. Γι’ αυτό θα του έλεγα να το ξανασκεφτεί. Είναι έδρα του κόμματος, δεν είναι με εκλογή με σταυρό. Έχει μια ποιοτική διαφορά. Εγώ θα την έδινα στο κόμμα την έδρα».

Ο κ. Λυκούδης δεν έχει διευκρινίσει για το τι θα κάνει με την βουλευτική έδρα που κατέχει, κάτι που θα δείξει τις προθέσεις του για το αν θέλει να διαδραματίσει ρόλο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του νέου έτους. Αν τελικά ανεξαρτητοποιηθεί θα είναι ο τέταρτος ανεξάρτητος βουλευτής που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βρέθηκε εκτός ΔΗΜΑΡ μετά τις ευρωεκλογές - οι άλλοι τρεις είναι οι κ.κ. Ψαριανός, Οικονόμου και η κα Μάρκου. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι τέσσερις αυτοί βουλευτές θα συγκροτήσουν μια άτυπη μικρή κοινοβουλευτική ομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, παρά το γεγονός ότι είναι πολλά αυτά που τους ενώνουν.

Το επόμενο διάστημα η Μεταρρυθμιστική Τάση πρόκειται να οργανώσει δύο εκδηλώσεις. Η μία εξ αυτών θα είναι στο πλαίσιο σύγκλησης πανελλαδικής σύσκεψης των μελών που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και που εκφράζονται από τις κινήσεις του πρώην γραμματέα. Η άλλη εκδήλωση θα έχει ως στόχο την επανέναρξη διαλόγου στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Μετά τη συνάντηση των μελών της ομάδας του, ο κ. Λυκούδης δήλωσε: «Η Μεταρρυθμιστική Τάση, για λόγους που έχει εξηγήσει, δεν θα πάρει μέρος στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να συνεννοηθούμε σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειές μας. Βασική μας κατεύθυνση είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών στον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο»...
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: