21.9.14

Σαχινίδης: Ποια εναλλακτική λύση για την ελληνική οικονομία;...

saxinidis




Στη συζήτηση που άνοιξε με επίκεντρο την ελληνική οικονομία μετά την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ αναφέρεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης με άρθρο του στην...
«Καθημερινή της Κυριακής» «Η παρουσίαση θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη στήριξη οικονομικά ασθενέστερων πολιτών αποτέλεσε την αφορμή για μια συζήτηση επί των προβλημάτων της οικονομίας και αξιολόγησης των προτάσεων που κατατίθενται από τα κόμματα για αντιμετώπισή τους», λέει ανοίγοντας το άρθρο του ο Φίλιππος Σαχινίδης και προσθέτει πως «Η αποτελεσματικότητα των λύσεων που προτείνονται, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ορθή διάγνωση των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα της ελληνική οικονομίας είναι κυρίως πρόβλημα περιορισμένης ζήτησης. Επομένως προτεραιότητα δίδεται στην αποκατάσταση μέσω τριών καναλιών:
-Μέσω της αύξησης των δημοσίων επενδύσεων.
-Μέσω της αύξησης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και της χορήγησης 13ης σύνταξης σε όσους έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.
-Τέλος μέσω της μείωσης της φορολογίας ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναρωτιέται όμως αν θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική μια τέτοια πολιτική με την Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης και αναφέρεται στην διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή η οποία «αύξησε τα ελλείμματα μεταξύ 2007 και 2008, χωρίς να καταφέρει να αποτρέψει την ύφεση. Το 2009 η κυβέρνηση της Ν.Δ. διπλασίασε το έλλειμμα στο 15,5% αλλά η ύφεση αυξήθηκε στο 3%».
Ο κ. Σαχινίδης τονίζει πως «αν η χώρα είχε εθνικό νόμισμα και όχι ευρώ, θα είχε καταρρεύσει υπό το βάρος των κερδοσκοπικών πιέσεων πολύ πριν από το 2009».
Παράλληλα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την άποψη πως η ύφεση στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπιστεί με ομοσπονδιακό κεϊνσιανισμό, με διευρωπαϊκά έργα και με αύξηση της κατανάλωσης στον Βορρά. Η αλλαγή όμως του παραγωγικού προτύπου είναι μόνο δική μας ευθύνη.
Καταλήγοντας ο Φίλιππος Σαχινίδης λέει πως «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκκωφαντικά σιωπηλές, ως προς το σκέλος της τόνωσης της ζήτησης μέσω ιδιωτικών επενδύσεων. (...) Η σιωπή αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία. Έχει ιδεολογικές αφετηρίες, ως προς τον ρόλο των ιδιωτικών επενδύσεων σε μια μεικτή οικονομία και υπονομεύει την αξιοπιστία των θέσεων αυτών ως αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: