4.9.14

Σήμερα θα τεθούν οι φοροελαφρύνσεις...


Σήμερα τελικώς, λίγο πριν από τον τερματισμό των συνομιλιών, αναμένεται να θέσει η κυβέρνηση στην τρόικα το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων, που κατάρτισε το υπουργείο Oικονομικών και κοστολογήθηκε με στόχο να έχει ουδέτερο κατά την ελληνική πλευρά δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο...
ο περίφημος πια φάκελος Μαυραγάνη, βρίσκεται πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων ήδη από την Δευτέρα, οπότε και οι δύο πλευρές επιχείρησαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή γλώσσα των αριθμών που θα διέπουν τον προϋπολογισμό του 2015.

Η τρόικα επιφυλάχθηκε να απαντήσει σήμερα και σε όσα ακούστηκαν από την ελληνική πλευρά χθες, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι, οι Ντέκλαν Κοστέλο και Γκαμπριέλε Τζούντιτσε άκουγαν από τις 9:30 το πρωί ως τις 10:30 το βράδυ κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο τους Έλληνες υπουργούς χωρίς να ανοίξουν το στόμα τους.

Στην πράξη και καθώς τα θέματα της ατζέντας όπως ονομάζονται έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την εξέλιξη τον ελέγχου οι εκπρόσωποι της Κομισιόν εξ όσων είναι σε θέση να γνωρίζει το real.gr εξέφρασαν τις τεχνικές και πολιτικές επιφυλάξεις τους τόσο στο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που έφερε ο υπουργός Aνάπτυξης Ν. Δένδιας, όσο και στην λογική του υπουργού Eργασίας Γ. Βρούτση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Αντιθέτως μάλλον είδαν θετικά την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου για τον πτωχευτικό κώδικα και το πρόγραμμα συρρίκνωσης του δημοσίου αρμοδιότητας Κ. Μητσοτάκη.

Σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια που ως γνωστόν επηρεάζουν άμεσα την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, η τρόικα επέμεινε ότι η αρχική τιμή στους πλειστηριασμούς μπορεί να είναι το 1/3 της αντικειμενικής, ενώ η κυβέρνηση ζητά εξασφάλιση για τα 2/3. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ατέρμονες δικαστικές μάχες, σημείο στο οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε δεσμευόμενος να φέρει νόμο στη βουλή για την υποχρεωτική επίσπευση αυτών των υποθέσεων.

«Είχαμε ακόμη μία ημέρα παραγωγικών συζητήσεων με τους υπουργούς» δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της Τετάρτης.

«Θα συνεχίσουμε κάνοντας μια επισκόπηση αύριο το πρωί και ελπίζουμε να συνεχίσουμε τον πλήρη έλεγχο του προγράμματος προς τα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η δήλωση αυτή έγινε αφού είχαν ήδη αποχωρίσει τα στελέχη της ελληνικής πλευράς χωρίς δηλώσεις.

Στις αγορές με 7ετή ομόλογα

Μέσα στις επόμενες 6 εβδομάδες η χώρα αναμένεται να βγει στις αγορές με επταετή ομόλογα, καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και υπάρχει σχετική εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Προτεραιότητα ακόμη του οικονομικού επιτελείου είναι να ανταλλάξει τρίμηνα γραμμάτια T-Bills με νέες εκδόσεις 18μηνης ή 24μηνης διάρκειας, ώστε να δημιουργήσει ταυτόχρονα περιθώριο για νέες εκδόσεις.

Κατά τα λοιπά όπως έγινε γνωστό η διαπραγμάτευση της πρώτης ημέρας (2/9) ήταν αυτή που πήγε καλύτερα μέχρι στιγμής. Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων, εντοπίστηκε και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού για τα επόμενα χρόνια, το οποίο όμως η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει ως κενό ρευστότητας (Liquidity gap), αποδεικνύοντας μονίμως ότι η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού είναι εξασφαλισμένη για το επόμενο 12μηνο.

Το 12μηνο αποτελεί βασικό κανόνα του ΔΝΤ και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρέπει να τηρηθεί. Εξάλλου όπως έλεγε και στέλεχος της κυβέρνησης σε ένα από τα διαλείμματα της διαπραγμάτευσης «στόχος του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας είναι να βγει στις αγορές, το πρόγραμμα έχει μόνο ένα στόχο: αυτόν».

Η τρόικα και οι Ευρωπαίοι δανειστές προφανώς διαφωνούν, αλλά η φράση αυτή είναι ενδεικτική του πως μερίδα της ελληνικής διοίκησης αντιμετωπίζει το θέμα.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: