6.9.14

Σάλος στην Αλβανία...


Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας Αντριάν Φουλάνι συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής με την κατηγορία της...
κατάχρησης εξουσίας, με αφορμή την κλοπή 713 εκατομμυρίων λεκ (περίπου 6,63 εκατ. δολάρια) από έναν υπάλληλο του ιδρύματος, όπως ανέφερε μια πηγή της εισαγγελίας.

"Ο διοικητής συνελήφθη με δικαστική εντολή με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας για το θέμα της κλοπής από την τράπεζα" είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Άλμπι Σεράνι, ένας εκπρόσωπος του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Φουλάνι, που σύμφωνα με τις αρχές είχε αφήσει κενά στην εποπτεία του θησαυροφυλακίου λόγω έλλειψης προσωπικού και κανονισμών, συνελήφθη στο γραφείο του στην τράπεζα και εάν κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 7 ετών.

Πριν από πέντε εβδομάδες ένας εργαζόμενος στην Κεντρική Τράπεζα, ο Αντριάν Μπιτράι, παραδέχτηκε ότι επί τέσσερα χρόνια έκλεβε χρήματα, παίρνοντας τα καινούργια χαρτονομίσματα που έφταναν από την Ελβετία και αντικαθιστώντας τα με παλιά βιβλία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Φουλάνι, που εξελέγη για μια δεύτερη επταετή θητεία στη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη το 2011, υπερασπίστηκε τότε το έργο του τονίζοντας ότι η ίδια η τράπεζα αποκάλυψε την κλοπή.

Εκτός του Φουλάνι χθες συνελήφθη και ένας γενικός επιθεωρητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Ελιβάρ Γκολέμι. Συνολικά για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί 19 άτομα.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα ο Μπιτράι έκλεψε 570 εκατομμύρια λεκ σε καινούρια χαρτονομίσματα και άλλα 143 εκατομμύρια σε παλιά χαρτονομίσματα που επρόκειτο να αποσυρθούν από την κυκλοφορία.

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Φουλάνι ότι επί πολλά χρόνια δεν είχε προτείνει κάποιον για αναπληρωτή του, δημιουργώντας ένα κενό στην ιεραρχία και κατά συνέπεια στην εποπτεία της ασφάλειας του θησαυροφυλακίου.

Επίσης, ως πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας δεν κατάφερε να εγκριθούν κανονισμοί για τη λειτουργία του θησαυροφυλακίου, γεγονός που οδήγησε στην κλοπή των χρημάτων.

Ο Μπιτράι ομολόγησε ότι έκλεβε καθημερινά χρήματα την περίοδο του Μουντιάλ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, στην κατάθεσή του στις εισαγγελικές αρχές είπε ότι δρούσε προς το τέλος του ωραρίου του, όταν οι άλλοι υπάλληλοι ήταν κουρασμένοι.

Κρατούσε ο ίδιος και τα τρία κλειδιά του χρηματοκιβωτίου ενώ κανονικά θα έπρεπε τρεις υπάλληλοι να έχουν από ένα κλειδί ο καθένας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: