19.9.14

Σήμερα η πλήρης αποκάλυψη των Καρυάτιδων...

Βρήκαν τμήματα από την χαίτη του λέοντα της Αμφίπολης...
 Δεν έχουν τελειωμό οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει στους αρχαιολόγους ο εντυπωσιακός τάφος της Αμφίπολης. Όπως έγινε σήμερα γνωστό, μέσα στους τόνους χωμάτων που βγαίνουν από τον Μακεδονικό τύμβο, ανακαλύφθηκαν...
και μικρά κομμάτια από μάρμαρο της Θάσου που πιστεύεται ότι αποτελούν μέρος από την χαίτη του λέοντα της Αμφίπολης.
Όλο και πιο πιθανό φαίνεται το σενάριο ύπαρξης και τέταρτης αίθουσας στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, αλλά και το ενδεχόμενο να μην έχει συληθεί ο τάφος.

Ακούστε το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Κόντη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real Fm 97.8, ΕΔΩ

Σήμερα η πλήρης αποκάλυψη των Καρυάτιδων

 Η διείσδυση από την οπή στο πάνω μέρος του διαφραγματικού τοίχου δεν είναι πρακτική -αλλά ούτε και ασφαλής, εφόσον προϋπέθετε την αφαίρεση ενός επιπλέον λιθόπλινθου ώστε να διανοιχτεί περαιτέρω.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, να αποχωματωθεί ο διαφραγματικός τοίχος με το ιωνικού ρυθμού περιθύρωμα. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο και θα εκτελεστεί με τη μέθοδο των βαθμίδων, ή των «παταριών», όπως έγινε και στον πρώτο θάλαμο, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η στατικότητα του μνημείου.

Επίσης, έως το απόγευμα της Παρασκευής, θα φτάσουμε στην πλήρη αποκάλυψη των Καρυάτιδων, καθώς αφαιρούνται δύο ακόμη δόμοι (σειρές πλίνθων) από τον τοίχο σφράγισης εμπρός τους.

Παράλληλα, συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες υποστήλωσης με ταυτόχρονη αφαίρεση της επιχωμάτωσης. Πολύ απλά, το «ξεμπάζωμα» του τάφου, γίνεται την ίδια στιγμή με την υποστήλωση και αντιστήριξή του.

Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό του Τύμβου, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην «ανακούφιση» του μνημείου από την πίεση που ασκούν χώματα που υπερβαίνουν σε ύψος -και σε ορισμένα σημεία- τα δέκα μέτρα.

Το κύριο μέλημα των ειδικών, είναι το πώς η αποχωμάτωση του τεχνητού λόφου δεν θα επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο τον τάφο.

Τέλος, τονίζεται ότι για όλες τις εργασίες που αναφέρθηκαν, συν την ενίσχυση των μέτρων για την πλέον αποτελεσματική προστασία του μνημείου από τη βροχή, δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους χρονοδιάγραμμα, εφόσον η ανασκαφή προχωρά με τον δικό της ρυθμό.

Η πρόοδος προς τον κυρίως ταφικό θάλαμο εξαρτάται αποκλειστικά από τα πορίσματα των ειδικών επιστημόνων που μελετούν διαρκώς τα επιμέρους στοιχεία του Τύμβου Καστά.

Μέχρι στιγμής, το σύνολο του οριζόντιου «βάθους» ή του συνολικού μήκους της ανασκαφής εντός του Τύμβου, φτάνει τα 23 μέτρα από τις βαθμίδες της εισόδου.

Και πλέον, θυμίζει έντονα εξερεύνηση σπηλαίου -εξ ου και στη διεπιστημονική ομάδα των μελετητών έχει προστεθεί και ειδικός σπηλαιολόγος.

πηγες enikos, parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: