19.9.14

Μια συνάντηση και μια ζαριά ...


Το περίγραμμα είναι ήδη καθαρό: Ο πρωθυπουργός προστρέχει στην Γερμανίδα καγκελάριο για να ζητήσει (ξανά) στήριξη και πολιτικό χρόνο. Για να εξηγήσει, δηλαδή, ότι αν...
δεν υποχωρήσουν οι πιέσεις για μνημονιακή συνέπεια και δεν διαφανεί αχτίδα φωτός για τη μείωση του χρέους, τότε η κυβέρνησή του θα εκμετρήσει το ζην.
Έτσι, η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ την επόμενη Τρίτη κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική με την έννοια ότι θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή την ημερομηνία των εκλογών. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, εκτιμάται από πολλές πλευρές ότι εκλογές θα γίνουν τον Νοέμβριο. Στην αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι την προεδρική εκλογή στις αρχές του 2015 και από την έκβαση των ψηφοφοριών θα κριθεί πότε θα στηθούν κάλπες.

Με βάση τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, αυτό που μπορεί να αλλάξει την εικόνα είναι η απόφαση για φοροελαφρύνσεις που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό, ένας γρήγορος έλεγχος από την Τρόικα τις επόμενες μέρες που θα καταλήξει σε θετική έκθεση αξιολόγησης και στη συνέχεια έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους. Στο μεταξύ, να έχει γίνει σαφές ότι το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων ετών δεν θα καλυφθεί με νέο δάνειο και γενικά δεν θα υπάρξουν άλλες επαχθείς δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς.

Μέχρι τώρα το Βερολίνο στήριζε θερμά την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά. Πριν από τις ευρωεκλογές οι πιστωτές τα έδωσαν όλα για να διευκολύνουν τις κυβερνητικές επιδιώξεις και να δυσκολέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το τελευταίο διάστημα τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα είναι ότι εταίροι δεν καίγονται για τις πολιτικές εξελίξεις εδώ ή πάντως δεν θεωρούν ότι μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά τις εξελίξεις.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: