5.9.14

Στον "αέρα" η μεταφορά χιλιάδων μαθητών στα σχολεία τους...

Στον «αέρα» η μεταφορά χιλιάδων μαθητών στα σχολεία τουςΛίγες ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στον «αέρα» είναι ακόμα η δυνατότητα μεταφοράς χιλιάδων μαθητών που διαμένουν σε μεγάλη απόσταση από το σχολείο τους.

Σε πυκνοδομημένες περιοχές της Ανατολικής Αττικής αλλά και...
της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν ήδη προβλήματα με την κάλυψη δρομολογίων λόγω «φραγμών» στη χιλιομετρική απόσταση, όπως ορίζεται μέχρι τώρα από τις ισχύουσες ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί μεγάλος αριθμός παιδιών σε πιο απομακρυσμένα σημεία ενώ σε άλλες περιπτώσεις, σε όλη τη χώρα, παραμένουν αδιάθετα δρομολόγια λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από λεωφορειούχους (άγονοι οι πρόχειροι διαγωνισμοί).

Η κυβέρνηση «τρέχει» για κλείσει ανοιχτά μέτωπα, μια και δεν θέλει να βρεθεί, για μια ακόμα φορά, με το «καλημέρα» της σχολικής χρονιάς απέναντι στους μαθητές και τις οικογένειές τους για το ζήτημα της μεταφοράς.

Έτσι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (κκ. Αργύρης Ντινόπουλος, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιώργος Ντόλιος), ύστερα από συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα με περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, επιχειρεί να δώσει λύση με νέα ρύθμιση αλλά χωρίς να διαταραχθεί το… δημοσιονομικό κόστος που έχει οδηγήσει σε «σφιχτό» και, κατά πολύ πιο περιορισμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κονδύλι για τη μεταφορά μαθητών.

Το 2010 προβλέπονταν 200 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά 196.000 μαθητών, ενώ τώρα προβλέπεται ποσό χαμηλότερο των 160 εκατ. ευρώ (πιο χαμηλός ο «πήχυς» ακόμα και από πέρυσι) για τη μεταφορά περισσότερων από 210.000 μαθητών.

Η ρύθμιση

Ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται σε τροπολογία, η οποία κατατίθεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Λεονταρίδη στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας έχει διττό στόχο:

- να αρθούν γραφειοκρατικά προβλήματα στους διαγωνισμούς μεταφοράς μαθητών από τις αιρετές περιφέρειες

- να διευκολυνθούν μαθητές που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν λόγω του ότι τα δρομολόγια της περιφέρειας, με δημόσια ή δημοτική και υπεραστική συγκοινωνία, έχουν σχεδιαστεί με βάση ότι συνολικά η απόσταση των κατοικιών των μαθητών έως τη στάση επιβίβασης και την απόσταση της στάσης αποβίβασης έως τη σχολική μονάδα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα χιλιομετρικά όρια που θέτει η ΚΥΑ 24001/2013 (ΦΕΚ 1449 Β/14.6.2013).
Διαβάστε την σχετική τροπολογία εδώ...
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: