16.9.14

"Τέλος στα παιχνίδια"...

«Δε γίνεται να αλλάζουν οι εκλογικοί νόμοι σαν τα πουκάμισα»Βίτσας: "Δε γίνεται να αλλάζουν οι εκλογικοί νόμοι σαν τα πουκάμισα"...


Αντίθετος με όσους «παίζουν» με τον εκλογικό νόμο κατά το δοκούν, εμφανίστηκε ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας.

"Έχουμε ξεκάθαρη...
θέση: απλή αναλογική, συνταγματικά κατοχυρωμένη, η οποία θα είναι πάγιο εκλογικό σύστημα. Είμαστε αντίθετοι σ’ αυτούς που παίζουν με τον εκλογικό νόμο κατά το δοκούν και δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάζουν οι εκλογικοί νόμοι σαν τα πουκάμισα, όπως συμφέρει τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο. Η στάση μας θα καθοριστεί μ’ αυτόν τον τρόπο και αν θέλετε τη δική μου γνώμη -διότι δεν έχει συζητηθεί σε κάποιο όργανο το θέμα και οι πληροφορίες είναι δημοσιογραφικές- είναι ότι πρέπει να πληρώσουν τον εκλογικό νόμο που έφτιαξαν αυτοί και τους βολεύει χρόνια. Πρέπει να πάμε σε εκλογές χθες ή άντε μέχρι το Μάρτη, με αυτόν τον εκλογικό νόμο» τόνισε ο κ. Βίτσας.

«Γιατί δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε; (σ.σ.: τυχόν αλλαγή που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή) Βεβαίως δεν θα την ψηφίσουμε, σας λέω εγώ. Η απλή αναλογική πρέπει να είναι πάγιο εκλογικό σύστημα, συνταγματικά κατοχυρωμένο και όχι να αλλάζει κατά το δοκούν της κυβέρνησης και το κατά πώς τη συμφέρει ή μπορεί να πιέσει τον αντίπαλό της. Αυτή η κυβέρνηση έχει βγει με ένα μπόνους των 50 εδρών, το οποίο θα χάσει από μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Άρα, εγώ λέω ότι δεν πρέπει να το ψηφίσουμε. Η πάγια αρχή, από τη δική μας πλευρά, θα κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα. Εμείς θα την κατοχυρώσουμε, διότι θα είχε νόημα να εφαρμοστεί εάν είχε κατοχυρωθεί εδώ και τόσα χρόνια. Και ακόμη και στις εκλογές του 2012, κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα είχαμε έτσι. Τα παιχνίδια με τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα τελειώσανε. Αν νομίζουν ότι το κράτος είναι δικό τους, θα πρέπει να το ξεχάσουν», πρόσθεσε.

Για τις εξαγγελίες Τσίπρα και αν συμφωνεί με αυτές η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Π. Λαφαζάνη, ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Όλοι έχουμε διάφορες προσεγγίσεις που καταθέτουμε δημοσίως και στα όργανα και λειτουργούμε με δημοκρατία και διαφάνεια. Μην επικεντρώνετε μία τάση σε ορισμένα ονόματα, διότι πρέπει να σας πω ότι όλα αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας ήρθαν μετά από μια μεγάλη εσωτερική συζήτηση πάνω στο τι μπορούμε και όχι στο τι θέλουμε να κάνουμε"...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: