19.9.14

Αμφίπολη: Ξεσπάσματα και εκπλήξεις...

Καθημερινές είναι οι εκπλήξεις στον τύμβο της Αμφίπολης για τους αρχαιολόγους, που αποκαλύπτουν τα μυστικά του ταφικού μνημείου, ενώ καθυστερούν οι εργασίες στον τρίτο θάλαμο εξαιτίας ...
τεχνικών δυσκολιών.

Πιο αναλυτικά, οι αρχαιολόγοι έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες στον τρίτο θάλαμο, καθώς εκφράζονται εκτιμήσεις ότι το βάθος του τάφου είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Έτσι η ομάδα των αρχαιολόγων και των τεχνικών ενισχύθηκε και από γεωλόγο-σπηλαιολόγο του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ σήμερα αναμένεται να προσέλθει και ο Διευθυντής αναστήλωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, μετά τη σχολαστική αυτοψία του τρίτου θαλάμου που ξεκίνησε την Δευτέρα, οι τεχνικοί έκριναν ότι είναι επιβεβλημένο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που διεξάγονται με ειδικά όργανα, να αναθεωρηθεί ο τρόπος της εισόδου στον τρίτο θάλαμο.

Συγκεκριμένα οι τεχνικοί έκριναν ότι είναι αδύνατη η πρόσβαση, καθώς δεν αναλαμβάνει κανείς την αποχωμάτωση του θυρώματος.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να εισέλθουν τελικά από τον τοίχο απέναντι από τις Καρυάτιδες με την αφαίρεση δύο ακόμη δόμων από τον τοίχο σφράγισης.

«Αυτός ο τάφος κάθε μέρα μας εκπλήσσει» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Περιστέρη και πρόσθεσε:

«Δεν είναι ο τύπος ο παραδοσιακός του μακεδονικού τάφου που έχουμε για παράδειγμα στη Βεργίνα. Αυτός ο τάφος είναι μοναδικός και έχει τους διαφραγματικούς τοίχους που κάθε φορά λέμε τι βγαίνει, είναι ένας θαυμασμός για όλους μας.

Όσον αφορά το κύριο μέρος του τάφου είναι κάτι που το ψάχνουμε, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας προχωρούμε με βήματα σταθερά και παίρνουμε τις απαντήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε διανύσει τα 23 μέτρα που ξέρουμε. Αυτή είναι η μαγεία της αρχαιολογίας.

Όταν βγαίνει ένα μνημείο είναι το καλύτερο βιβλίο για να σου δώσει την ιστορία της εποχής εκείνης» είπε χαρακτηριστικά η αρχαιολόγος του Τύμβου Καστά, προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορίας προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων...
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: