22.9.14

«Οι μεθοδεύσεις Βούλτεψη λογόκριναν τον Τσίπρα»...



Ολόκληρη η επιστολή του Ανδρέα Ζούλα, για τη ΝΕΡΙΤ...
Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ε. Σ. της ΝΕΡΙΤ ΑΕ
Αγαπητοί φίλοι,
Την προσεχή Παρασκευή, 19 τρ. μηνός, λήγει και η δοθείσα παράταση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις θέσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ ΑΕ.
Πιστεύω ότι...
μέσα στο κλίμα πολιτικής αντιπαραθέσεως, αλλά και των δυσμενών σχολίων κατά της ΝΕΡΙΤ για τον τρόπο καλύψεως των πολιτικών εκδηλώσεων της ΔΕΘ, δεν είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε στην επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου και μελών του Δ. Σ. της εταιρείας για πλήρη, πενταετή, θητεία. Οποιαδήποτε πρόσωπα και αν επιλέξουμε θα βαρύνονται από το γενικότερο κλίμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες με τις ενέργειες που οδήγησαν στην παραίτηση των κ. κ. Μακρυδημήτρη και Μορώνη, οι οποίοι, εκτός του ότι είχαν επιλεγεί ομοφώνως από το Ε. Σ. μόλις τον περασμένο Μάιο, είχαν επιτελέσει σημαντικό έργο προς συμπλήρωση των σωρευτικών παραλείψεων της διοίκησης Προκοπάκη.
Και επειδή το Ε. Σ. δεν συνεδρίασε καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, θα μου επιτρέψετε να παρουσιάσω αναλυτικά τις απόψεις μου και για τα προσφάτως διατρέξαντα και για τα οργανωτικά θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, για να σχηματισθεί γενική και ασφαλής αντίληψη αν πρέπει να ξαναρχίσουμε από το μηδέν, απλώς και μόνο γιατί έδοξε σε κάποιους να διοικούν την ΝΕΡΙΤ ερήμην των οργάνων της. Αναγκαστικά επομένως θα αναφερθώ πρώτα στα της καλύψεως των εκδηλώσεων ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.
Όπως προέκυψε από τον διάλογο που είχα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Ε. Σ. την περασμένη Παρασκευή με τον Γεν. Δ/ντή Προγράμματος κ. Β. Θωμόπουλο, το εν λόγω στέλεχος της ΝΕΡΙΤ στην κυριολεξία παγίδεψε τους κ.κ. Μακρυδημήτρη και Μορώνη. Διότι χωρίς να τους έχει ενημερώσει, άρχισε συνεννοήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων που συγκροτούν την Κυβέρνηση, καθώς και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για την ζωντανή κάλυψη, στη βάση της αρχής της ίσης μεταχείρισης, όπως μας είπε. Την ρύθμιση αυτή δέχθηκαν κατά τα λεχθέντα του όλα τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τρόπος όμως αυτός χειρισμού δεν είναι ούτε δίκαιος ούτε σοβαρός για ένα κρατικό μέσο. Δικαιοσύνη και σοβαρότης επιτάσσουν προσυμφωνία όλων για την αλλαγή της βάσης της «ίσης μεταχείρισης». Και τέτοια πρωτοβουλία αλλαγής δεν μπορεί να παίρνει ερήμην της διοικήσεως της ΝΕΡΙΤ ούτε κάποιος παράγων της, ούτε βέβαια η ίδια η Κυβέρνηση. Τώρα, ως προς την αρχή της «ίσης μεταχείρισης», πρέπει να πω ότι αυτή διασφαλίζει τα δικαιώματα του ασθενεστέρου και η εφαρμογή της επομένως δεν είναι νοητό να προκαλεί διαμαρτυρίες του… Επομένως, εδώ δεν έχουμε «ίση μεταχείριση», αλλά μεταχείριση την οποία μεθόδευσε ο κ. Θωμόπουλος με εντολή της κυρίας Βούλτεψη, η οποία θεώρησε ότι έτσι εξυπηρετούνται τα κυβερνητικά συμφέροντα. Εγώ, προσωπικώς δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι όχι μόνο δεν εξυπηρετήθηκε κανένα κυβερνητικό συμφέρον από τις μεθοδεύσεις της κ. Βούλτεψη, αλλά αντίθετα ο επικοινωνιακά χαμένος, ως προς το συγκεκριμένο θέμα, ήταν η Κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν αφορά εμένα και εσάς, αλλά την Κυβέρνηση. Το ουσιώδες ζήτημα είναι ότι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της δεν είναι νοητό να γίνεται μέσω της κρατικής τηλεόρασης. Ότι δε, όλο αυτό ήταν σχέδιο που εφαρμόσθηκε ερήμην της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο κ. Θωμόπουλος, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις μου, κάθε άλλο παρά με, και μας, διαβεβαίωσε ότι έστω και μετά τις επαφές του με τα κόμματα ενημέρωσε τους κ.κ. Μακρυδημήτρη και Μορώνη για τις συνεννοήσεις του και τα αποτελέσματά τους. Και οι παραιτηθέντες άλλωστεμε διαβεβαίωσαν, δυστυχώς μετά την παραίτησή τους, ότι δεν γνώριζαν ότι «ο Θωμόπουλος συνεννοείτο με τα κόμματα» και μάλιστα στη βάση της κάλυψης μιας εκδήλωσης.
Ο κ. Θωμόπουλος μας είπε επίσης ότι η αλλαγή της πάγιας αρχής «ζωντανή κάλυψη κεντρικής ομιλίας και της συνέντευξης» έγινε λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων της ΝΕΡΙΤ σε τεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό. Και ότι το αυτό είχε γίνει και πέρυσι με την κάλυψη που έκανε η «Δημόσια Τηλεόραση». Το ότι η ΝΕΡΙΤ στερείται μέσων είναι ανακριβέστατο, καθόσον ο κ. Μακρυδημήτρης εζήτησε και επήρε από το Αρχείο στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η «Δ. Τ.» και πέρυσι ακόμη κατέγραψε πλήρως όλες τις εκδηλώσεις της ΔΕΘ, ασχέτως αν τις μετέδωσε ή όχι «ζωντανά». Άρα λήψη μπορούσε, κατά μείζονα λόγο, να κάνει η ΝΕΡΙΤ. Αλλά και «ζωντανή μετάδοση» μπορούσε να κάνει, όπως αποδεικνύεται από την θηριώδη, για να μη τη χαρακτηρίσω αλλιώς, ζωντανή μετάδοση (2,5 ώρες επί δύο ημέρες) της αφιερωμένης στη μνήμη του Παύλου Βαρδινογιάννη εκδήλωσης του «Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης». Το κυριολεκτικά πρωτοφανές και απαράδεκτο αυτό γεγονός (8 και 9 Αυγούστου) κατέστη δυνατό με συντονισμένη δράση της κυρίας Βούλτεψη (η οποία επικαλέσθηκε μέχρι και «επιθυμία του πρωθυπουργού»)και του κ. Θωμόπουλου, παρά την έντονη αντίδραση των κ.κ. Μακρυδημήτρη και Μορώνη.
Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση, λίγες εβδομάδες πριν και από την δική μας αποχώρηση, με την επιλογή του οριστικού (πλήρους θητείας) Ε. Σ. Επομένως οι ενέργειές μας και πρέπει να διαφυλάξουν ως κεκτημένο το σχέδιο οργάνωσης και ανάπτυξης της ΝΕΡΙΤ που δεν προλάβαμε να προωθήσουμε ούτε «στα χαρτιά» με τους παραιτηθέντες κ.κ. Μακρυδημήτρη και Μορώνη, αλλά και να μείνουν ως βασικές ελάχιστες ενέργειες για την δημιουργία συνείδησης ανεξάρτητης και ανεπηρέαστης λειτουργίας του φορέα.
Για την εξυπηρέτηση των δύο αυτών στόχων, προτείνω στην πρώτη σε ολομέλεια Συνεδρίασή μας μετά το καλοκαίρι, να επαναφέρουμε σε συζήτηση τις υποψηφιότητες των κ.κ. Μακρυδημήτρη και Μορώνη με τη συλλογιστική ότι αν τυχόν εγκρίνουμε επανατοποθέτησή τους στη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ αυτό θα σημαίνει:
α. Καταδίκη από ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο των απαραδέκτων μεθοδεύσεων της κ. Βούλτεψη και του κ. Θωμόπουλου και ταυτόχρονα γενικό μήνυμα προς κάθε κυβερνητικό στέλεχος να απέχει από κάθε ανάμιξη στη διοίκηση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Η νοοτροπία Βούλτεψη που κατά τις ημέρες της προβολής της εκδήλωσης των «Βρακοφόρων» εκφράσθηκε με τη «νικητήρια» διατύπωση «θα μιλάω και με τη γάτα του Θωμόπουλου», ή με τις διαβεβαιώσεις που λίγες ημέρες πριν από την ΔΕΘ έδινε ότι «αυτοί είναι τελειωμένοι» (εννοώντας τους κ.κ. Μακρυδημήτρη και Μορώνη) πρέπει σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο εμπράκτως να καταδικαστεί, ώστε να μην επαναληφθεί τέτοια συμπεριφορά, που μόνο στις χειρότερες ημέρες της ΕΡΤ είχαμε γνωρίσει, πριν από ένα τέταρτο του αιώνα. Δεν θα ξαναπάμε σε τέτοιες καταστάσεις και μάλιστα με Εποπτικό Συμβούλιο, κατά νόμο «εγγυητή της ανεξαρτησίας» της ΝΕΡΙΤ.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: