21.9.14

Με το βλέμμα στο Βερολίνο και τη σκέψη στην τρόικα...


Με... άγριες διαθέσεις αναμένεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα στα τέλη του μήνα.

Ήδη στην κυβέρνηση έχουν σταλεί τα μηνύματα, με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να...
εμφανίζονται άκαμπτοι σε μία σειρά από ζητήματα πρώτης γραμμής.

Έτσι, όλο το βάρος πλέον πέφτει στην πολιτική διαπραγμάτευση, όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής».

«Θέλω χρόνο, για να κάνω τα τελευταία χιλιόμετρα», είναι η φράση που, σύμφωνα με την εφημερίδα, χρησιμοποιεί συχνά-πυκνά τις τελευταίες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στους συνεργάτες του και συμπυκνώνει τις θέσεις που θα παρουσιάσει στην Άνγκελα Μέρκελ την προσεχή Τρίτη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βερολίνο με περισσότερα «όπλα», αλλά και διαφορετικό κλίμα από ό,τι τον Αύγουστο του 2012, όταν έβλεπε την Γερμανίδα καγκελάριο για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι οι εταίροι της χώρας θα αναγνωρίσουν έμπρακτα πλέον την πρόοδο που έχει συντελεστεί και θα δώσουν τις «ανάσες» που ζητεί η Αθήνα.

Ενδεικτικά των προθέσεων του πρωθυπουργού είναι και τα όσα είπε, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», επίσης στον στενό του κύκλο.

«Δεν θα δεχθώ νέο πρόγραμμα. Η εξίσωση που μας οδηγεί στην υπέρβαση της τρόικας είναι δύσκολη και πολυπαραγοντική», τόνισε, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Χαρδούβελης: Δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει την άποψη ότι είμαστε στην τελική φάση εξόδου από το Μνημόνιο.

«Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του. Λίγα έχουν απομείνει να γίνουν. Σας διαβεβαιώ, η Ελλάδα μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της», τονίζει ο Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Μάλιστα, επαναλαμβάνει τη θέση ότι «δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Ύστερα από 3 μήνες στο τιμόνι του ΥΠΟΙΚ εξηγεί πώς η κυβέρνηση δημιουργεί το αναγκαίο «μαξιλάρι» για να καλυφθούν τυχόν χρηματοδοτικές ανάγκες και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της χώρας στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου και 18μηνων τίτλων.

Ο κ. Χαρδούβελης αναγγέλλει ότι για τα «κόκκινα» δάνεια προωθείται η λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού τραπεζών - δανειοληπτών και επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση επιθυμεί τόσο την απελευθέρωση πόρων προς τις υγιείς επιχειρήσεις όσο και την αναδιάρθρωση πολλών προβληματικών επιχειρήσεων με συμμετοχή φρέσκου ξένου κεφαλαίου ώστε να τονωθεί η απασχόληση».

Για την ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «είναι εφικτή -οικονομικά και πολιτικά- μια περαιτέρω επιμήκυνση, όπως και η μετατροπή μέρους των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο».
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: