10.9.14

Περιμένοντας τις δημοσκοπήσεις ...


Οι δημοσκοπήσεις που θα φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τους σχεδιασμούς για την πραγματοποίηση εκλογών. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι...
οι ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνουν τον Φεβρουάριο και σε αυτό αναφερόταν ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για κάλπες στις αρχές του 2015 σε συνέντευξή του στο CNBC.
Υπάρχει, ωστόσο, και η άποψη στο εσωτερικό της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η προγραμματισμένη για το Νοέμβριο διάσκεψη για το ζήτημα του χρέους και να γίνουν εκλογές πριν με δίλημμα "ποιος είναι ο καταλληλότερος να πάρει μέρος στη διαπραγμάτευση, Σαμαράς ή Τσίπρας". Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να υιοθετεί αυτή την προσέγγιση, όμως ακόμη και αν εξέταζε αυτό το ενδεχόμενο δεν θα μπορούσε να το παραδεχτεί αφού αυτό θα λειτουργούσε διαλυτικά. Το βέβαιο είναι ότι η ομιλία του στη ΔΕΘ όπως και η συνέντευξη Tύπου που έδωσε ο Ευ. Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη ήταν προεκλογικού κλίματος και περιεχομένου, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται ότι βρισκόμαστε, ατύπως, σε προεκλογική περίοδο που συνεχίζεται από το διάστημα που προηγήθηκε των ευρωεκλογών.

Στα επιτελεία Σαμαρά και Βενιζέλου υπάρχει ικανοποίηση για την παρουσία τους στη ΔΕΘ και προσδοκία ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα καταφέρει να πείσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφές και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την οικονομία. Οι πληροφορίες ότι ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη ΔΕΘ σήμερα, θα επαναφέρει την ατζέντα στην ανάγκη δημιουργίας ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης, κλείνοντας τα σενάρια για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την προεδρία της δημοκρατίας δείχνουν ότι η πλειοψηφία των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται αν στηρίξει οποιαδήποτε κυβερνητική πρόταση. Ετσι, το ενδιαφέρον ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στρέφεται στους βουλευτές των ΑΝΕΛ και στους ανεξάρτητους και αναζητείται πρόσωπο που μπορεί να "μιλήσει" στο δεξιό ακροατήριο. Ο Κ. Καραμανλής που θα είχε αυτή τη δυνατότητα έχει αρνηθεί προκαταβολικά και μέσω διαρροών δυσκολεύοντας τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: