16.9.14

«Συμφιλίωση με την ιδέα της ήττας»...




Ως «συμφιλίωση με την ιδέα της ήττας» χαρακτηρίζει με δηλώσεις του στο Real.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης την τοποθέτηση Βενιζέλου για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Ο εκλογικός νόμος δεν πρέπει να...
αποτελεί όπλο στα χέρια οποιουδήποτε προκειμένου να επιχειρεί να εξυπηρετεί συγκυριακά τις στενές μικροκομματικές επιδιώξεις του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγια θέση την καθιέρωση και συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης, αποκλείοντας συμμετοχή της Κουμουνδούρου σε τυχόν συζήτηση για την αλλαγή του bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

«Ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι κυβερνητικοί εταίροι δείχνει ότι έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα της ήττας και προσπαθούν απλώς είτε να δημιουργήσουν πολιτικές ανωμαλίες, είτε να τονώσουν το ηθικό των οπαδών τους» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο Real.gr.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα δεχθεί την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τρεις πρωτίστως λόγους:

Πρώτον, γιατί μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση πετά «λευκή πετσέτα» ενόψει των εκλογών, παραδεχόμενη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση και η ίδια επιχειρεί απλώς να περιπλέξει την κατάσταση.

Δεύτερον, τυχόν κατάργηση του bonus και το κλίμα ηττοπάθειας που θα δημιουργήσει, θα μεγεθύνει τις αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας στα νομοσχέδια που έρχονται, καθώς όσοι εκλέγονται σε επισφαλείς θέσεις θα θεωρήσουν ως δεδομένο ότι δεν ξαναεκλέγονται, ακόμα και αν το κόμμα τους έρθει πρώτο, αφού θα καταργηθεί το bonus.

Και τρίτον, γιατί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που επιθυμούν τη σταθερότητα ή έστω το λιγότερο δυνατό κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος, κάτι που όπως εκτιμούν επιτυγχάνεται-σε μικρότερο έστω βαθμό από το παρελθόν- με το bonus των 50 εδρών.
Στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, σημειώνουν τη γεμάτη νόημα δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη ότι τέτοιες μεθοδεύσεις «θυμίζουν Κουτσόγιωργα», ενώ υπέρ του bonus φέρεται να είναι και ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, «πατέρας» του τελευταίου εκλογικού νόμου.

Εξειδίκευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες θα δώσει τη μάχη της αντιπαράθεσης με Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ως προς την κοστολόγηση του Προγράμματος που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, αλλά και την περαιτέρω εξειδίκευση και συμπλήρωσή του.

Η Κουμουνδούρου, άλλωστε, παρακολουθεί με ικανοποίηση ότι δεν υπήρχαν έως τώρα τουλάχιστον εσωκομματικές αντιδράσεις για το Πρόγραμμα, ενώ η ηγεσία του κόμματος εκτιμά ιδιαιτέρως τη θέση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη που αποφεύγει να θέσει θέματα στα οποία έχει διαφορετική αντίληψη, προκειμένου να μην δώσει επιχειρήματα στα κόμματα της συγκυβέρνησης και σε μέσα ενημέρωσης να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ικανοποιημένη από την απήχηση των προτάσεων και εκτιμά αφενός ότι ο Αλ. Τσίπρας αντιμετωπίζεται ακόμα και από τους πολιτικούς του αντιπάλους ως «πρωθυπουργός εν αναμονή» και αφετέρου ότι επιταχύνονται οι εξελίξεις στο εσωτερικό τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο - για πρώτη φορά - και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ NON PAPER ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΛΕΓΚΤΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: