1.9.14

Σε νέο χαμηλό έτους υποχωρεί το ευρώ...




Το ευρώ υποχώρησε σήμερα σε νέο χαμηλό επίπεδο έτους έναντι του δολαρίου, καθώς η αυξημένη ανησυχία για την κρίση στην Ουκρανία έφερε το ενιαίο νόμισμα σε...
αμυντική θέση εν όψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη. Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στα 1,3119 δολάρια, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Σεπτεμβρίου 2013, ενώ στη συνέχεια διαμορφώθηκε στα 1,3125 δολάρια.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσει «πλήρους κλίμακας πόλεμος», εάν ο ρωσικός στρατός συνεχίσει την προέλασή του για τη στήριξη των φιλορώσων ανταρτών, ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ απείλησαν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις. Αναλυτές ανέφεραν ότι ο κίνδυνος από την ουκρανική σύγκρουση για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην ΕΚΤ να προσφέρει περαιτέρω νομισματική στήριξη σε κάποιο χρονικό σημείο, αν όχι αυτή την εβδομάδα.

Αν και το ευρώ θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη, εάν η ΕΚΤ δεν προχωρήσει σε αλλαγές την ερχόμενη Πέμπτη, η όποια ανακούφιση θα είναι πιθανότατα μικρής διάρκειας, δήλωσε ο υπεύθυνος για την αγορά συναλλάγματος της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Brown Brothers Harriman στο Τόκιο. Οι προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική στήριξη της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες θα διατηρηθούν πιθανότατα και θα βαρύνουν στο ευρώ, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας: «Η γερμανική οικονομία αρχίζει να δείχνει κάποιες ενδείξεις αδυναμίας και νομίζω ότι θα είναι μάλλον δύσκολο (για την ΕΚΤ) να άρει την τάση της για χαλάρωση της πολιτικής».

«Είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να ανακοινώσει νέας μέτρα πολιτικής, δεδομένου ότι οι δύο πιο ισχυρές πολιτικές που ανακοίνωσε τον Ιούνιο δεν έχουν ακόμη ξεδιπλωθεί», δήλωσαν αναλυτές της τράπεζας Barclays, αναφερόμενοι στις στοχευμένες μακροπρόθεσμες συναλλαγές αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ και τις αγορές από αυτή ομολόγων που βασίζονται σε στοιχεία ενεργητικού. Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει, επίσης, ότι λίγοι βλέπουν άμεσα την προσφυγή σε μία πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης (σ.σ.: που ισοδυναμεί με τύπωμα χρήματος). Οι 50 από τους 55 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της την ερχόμενη Πέμπτη σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ, ενώ οι υπόλοιποι 5 οικονομολόγοι θεωρούν ότι τα βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,05% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί αντίστοιχα στο μείον 0,2%.

 ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: