5.9.14

Συνάντηση στη σκιά των προγραμματικών Νταβούτογλου...


Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, η νέα κυβέρνηση Νταβούτογλου παρουσίασε τις...
προγραμματικές της δηλώσεις για την εξωτερική πολιτική.

Στο πολυσέλιδο κείμενο αναφέρεται ως μια από τις προτεραιότητες, της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η επίλυση του Κυπριακού για να μπορέσει όπως σημειώνεται “ο τουρκοκυπριακός λαός να πάρει τη θέση που δικαιούται στη Διεθνή κοινότητα”.

Σύμφωνα με το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων:

«Θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική συμβολή μας, ως εγγυήτρια χώρα, για την επίτευξη μίας δίκαιης και μόνιμης λύσης, που συζητήθηκε παίρνοντας σα βάση τη βούληση των δύο ιδρυτικών λαών στο νησί, την πολιτική τους ισότητα και το γεγονός ότι είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού και θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Ο.Η.Ε. προς αυτήν την κατεύθυνση».

Η κυβέρνηση Νταβούτογλου θεωρεί, σύμφωνα με το κείμενο, ότι “η Τουρκία δεν είναι μια χώρα η οποία ακολουθεί τους άλλους, αλλά μία χώρα που την ακολουθούν. Θεωρεί ακόμη ότι είναι μια “χώρα που δίνει κατεύθυνση στις εξελίξεις και όχι ως μια χώρα που παραμένει θεατής στα γεγονότα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: