17.9.14

Θολό το τοπίο στην κυπριακή οικονομία...

Θολό το τοπίο στην κυπριακή οικονομία
Αρνητικό ορίζοντα για το κυπριακό σύστημα οικονομίας αναμένει ο οίκος Moody's, με αύξηση των προβληματικών δανείων τους επόμενους δώδεκα με δεκαοκτώ μήνες, καθώς και αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Ο...
αρνητικός ορίζοντας, προσθέτει, αντανακλά τις αδυναμίες της χρηματοδοτικής βάσης των κυπριακών τραπεζών, λόγω της εύθραυστης εμπιστοσύνης των καταθετών μετά το bail-in.

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του οίκου, οι κυπριακές τράπεζες αναμένεται να χρειαστούν περίπου 700 εκατ. ευρώ. Στο κεντρικό σενάριο του οίκου υπολογίζεται οικονομική συρρίκνωση κατά τα επόμενα δύο χρόνια, από 4,1% το 2014 σε 2% το 2015. Σημειώνεται ότι η συρρίκνωση ενδέχεται να συνεχιστεί και το 2016.

Ο οίκος υπολογίζει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν στο 60% τους επόμενους 12 με 18 μήνες και το βασικό σενάριο περιλαμβάνει και ζημιές 35% από την έκθεση των τραπεζών σε κυπριακό χρέος. Εκτιμά, επίσης, ότι «οι τράπεζες θα χάσουν το 14% της αξίας των στεγαστικών δανείων, το 24% των μεγάλων και το 29% των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων, το 35% των δανεισθέντων στο κράτος και το 35% των καταναλωτικών δανείων».

Τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια του συστήματος θα υποχωρήσουν από το 12,5% που ήταν μετά την άντληση κεφαλαίων από την Τράπεζα Κύπρου σε 7%.

Στο δυσμενές σενάριο, ο οίκος εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα υπερβαίνουν σημαντικά τα διαθέσιμα κονδύλια στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, αφού τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια θα είναι αρνητικά (-3,3%).

Σε αυτό το σενάριο, ο οίκος περιλαμβάνει εκτίμηση για απώλεια του 18% της αξίας των στεγαστικών δανείων, 31,5% των μεγάλων και 35% των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων, 90% των δανεισθέντων στο κράτος και 52% των καταναλωτικών δανείων.

Βασική αιτία της αρνητικής στάσης που διατηρεί ο οίκος είναι το χαμηλό επίπεδο προβλέψεων που έχουν οι κυπριακές τράπεζες, που υστερεί σημαντικά τόσο από το μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ, αλλά και σε σχέση με όλες τις χώρες της «περιφέρειας» πλην την Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 2014 το επίπεδο προβλέψεων ήταν στο 35% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν την καταγραφή ζημιών το 2014 λόγω των προβλέψεων για επισφάλειες, αν και οι ζημιές είναι κάτω από τα επίπεδα που παρατηρούνται τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, εκτιμά ότι οι ζημιές θα ανέλθουν κοντά στα Euro687 εκ. που ήταν οι περσινές ζημιές του συστήματος από συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Αν και οι τράπεζες μείωσαν το λειτουργικό κόστος, αναφέρει, τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης του κόστους είναι περιορισμένα.

Για το θέμα των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων ο οίκος Moody's αναμένει, οι εξελίξεις να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2014 ή αρχές του 2015 και ανάλογα με την τελική τους μορφή θα μπορούσαν να έχουν θετικές επιπτώσεις στις προοπτικές ανάκαμψης των τραπεζών μέσω των αναδιαρθρώσεων των δανείων και την πώληση των περιουσιακών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: