4.9.14

Με κοινή στάση Ομπάμα-Κάμερον ...

φωτ.αρχείου από παλαιότερη συνάντηση Ομπάμα-Κάμερον

...στη σύνοδο του ΝΑΤΟ...
Mε άρθρο τους στην εφημερίδα The Times, Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Κάμερον τηρούν κοινή γραμμή απέναντι στη Ρωσία αναφορικά με τη κρίση στην Ουκρανία τονίζοντας ότι η Μόσχα«έχει...
παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας που απειλεί και υπονομεύει τα θεμέλια ενός κυρίαρχου κράτους». Σε ψυχροπολεμικό κλίμα αναμένεται να διεξαχθεί η διήμερη σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, που ξεκινά σήμερα.
   "Με τη Ρωσία, να προσπαθεί να εξαναγκάσει ένα κυρίαρχο κράτος να εγκαταλείψει το δικαίωμά του για τη δημοκρατία και να καθορίζει το μέλλον του με την κάνη ενός όπλου, εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να καθορίσει το δικό της δημοκρατικό μέλλον και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να αυξήσουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί" αναφέρουν στο άρθρο τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας μόλις λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
Οι δύο ηγέτες αναφέρουν ότι η συμμαχία θα πρέπει να θεσπίσει μια μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία να υποστηρίζεται από μια δύναμη ταχείας αντίδρασης που θα περιλαμβάνει επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις, ικανές να αναπτυχθούν οπουδήποτε στον κόσμο πολύ γρήγορα. Επίσης καλούν τα μέλη του ΝΑΤΟ να εκπληρώσουν το στόχο του 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, προκειμένου να αποδείξουν ότι "η συλλογική μας αποφασιστικότητα είναι τόσο ισχυρή όσο ποτέ".
Με δηλώσεις του στο ΒΒC εξάλλου ο Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε ότι θα αυξηθεί η πίεση προς τη Ρωσία αν δεν σταματήσει η επιθετικότητα."Πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς για το ότι αυτό που συμβαίνει εδώ είναι απαράδεκτο, ρωσικά στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος. Και η Βρετανία, μαζί με άλλες χώρες, έχει πιέσει και έχει καταφέρει την επιβολή μίας σειράς κυρώσεων. Αυτό που χρειάζεται να καταλάβει η Ρωσία είναι ότι αν συνεχίσει αυτή την τακτική στην Ουκρανία η πίεσή μας θα αυξηθεί", είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Το πρώτο ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής είναι αυτό της Ουκρανίας και ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στα ουκρανικά εδάφη και τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.Η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την απειλή νέων κυρώσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την παραμονή της Συνόδου Κορυφής το Παρίσι ανακοίνωσε την αναστολή της παράδοσης ενός εξαιρετικά αμφιλεγόμενου πολεμικού πλοίου τύπου Mistral.
Πέραν του ουκρανικού, επί τάπητος στη διάρκεια της Συνόδου αναμένεται να τεθούν και οι εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία όπου ενισχύεται η παρουσία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.Οι αρχηγοί των κρατών μελών του ΝΑΤΟ πιθανότατα θα επιχειρήσουν τη δημιουργία ενός συνασπισμού για την καταπολέμηση της οργάνωσης των τζιχαντιστών. "Αυτοί που δολοφόνησαν τους δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τους κάνουν να λογοδοτήσουν ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα πάρει" είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: