2.9.14

Υποβαθμίζουν τη συνάντηση...


Oι στόχοι δεν αλλάζουν...
Oι στόχοι του ελληνικού προγράμματος δεν μπορούν να αλλάξουν υποστηρίζουν ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ, όχι μόνο σε επίπεδο τεχνοκρατών, αλλά και σε...
επίπεδο πολιτικής ηγεσίας των δανειστών, καθιστώντας την όποια επιχειρούμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα εξαιρετικά δύσκολη.

Το δημοσιονομικό κενό του 2015 ύψους 2 δισ., τα διαρθρωτικά μέτρα και η κοστολόγηση των φοροελαφρύνσεων θα εντοπιστούν κατά την πρώτη διερευνητική συνάντηση τρόικας και 7 υπουργών της κυβέρνησης σήμερα στο Παρίσι και το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης αναμένεται να παρουσιάσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Η Κομισιόν διεμήνυσε και χθες ότι ο κανονικός έλεγχος θα γίνει κανονικά στο τέλος του μήνα στην Αθήνα και πως οι συζητήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα δεν αλλάζουν τίποτα από την ουσία των διαδικασιών ελέγχου. Στελέχη δε κοντά στον έλεγχο εξηγούσαν ότι όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες για παρεκτροπή από τα συμφωνημένα στερούνται οποιασδήποτε βάσης.

Ο στόχος άλλωστε του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με όσα έχουν μεταφερθεί σε Βρυξέλλες και Παρίσι είναι να πείσει ότι η χώρα είναι αξιόπιστη, κάτι που θα επιτύχει παρουσιάζοντας αποτελέσματα μεταρρυθμίσεων που είχαν κολλήσει και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το απόθεμα αξιοπιστίας ώστε να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις χωρίς την ανάγκη για «μαξιλάρια».

Η τρόικα επιμένει στην αρχή των μαξιλαριών κάτι που είχε γίνει και πέρσι με το ΦΠΑ στην εστίαση. Η κυβέρνηση από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έχασε περί τα 120 εκ. ευρώ σύμφωνα με τον έλεγχο και η χώρα γλίτωσε την απόκλιση από τον στόχο, λόγω των «μαξιλαριών» που είχε απαιτήσει η τρόικα.

Βεβαίως στο budget του 2013 η κυβέρνηση είχε φτάσει στο σημείο να κάνει «υποεκτέλεση» για να πετύχει του στόχους σε όρους προγράμματος κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί το 2014 και 2015. Το 2014 για την τρόικα είναι εντός τροχιάς (στον στόχο του +1,5% πρωτογενές πλεόνασμα) αλλά από τον στόχο του 2015 (3%) λείπουν 2 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο η τρόικα να επιτρέψει φοροελαφρύνσεις τέτοιας κλίμακας που φημολογούνται χωρίς ανακατανομή των φορολογικών βαρών.

Οι όροι του προγράμματος είναι κλειδωμένοι τόσο τεχνοκρατικά όσο και πολιτικά, ενώ η ενδεχόμενη μελλοντική ελάφρυνση του χρέους δεν τους επηρεάζει. Συνεπώς η τρόικα προδιαθέτει τις ελληνικές αρχές για ένα προκαταρκτικό «ΟΚ» σε κάποιες φοροελαφρύνσεις υπό την προϋπόθεση ότι πριν κλείσει ο έλεγχος η κυβέρνηση θα έχει βρει τα ισοδύναμα, όπως έκανε και πέρσι.

Παρεμπιπτόντως η τρόικα, ούτε πέρσι ούτε φέτος ζήτησε περικοπές μισθών και συντάξεων, οι σχετικές οδηγίες είναι δημόσιες και περιέχονται στις δύο τελευταίες εκθέσεις.

Σε σχέση με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, την αγορά ενέργειας, το δημόσιο και τις απολύσεις, τα λουκέτα σε κρατικές επιχειρήσεις και το άνοιγμα των επαγγελμάτων το πρόγραμμα είναι σαφές λένε στις Βρυξέλλες και το μόνο που θα μπορούσαν να συζητήσουν είναι το πως και πότε οι στόχοι θα επιτευχθούν.

Μόνο όταν όλα τα παραπάνω ερωτήματα απαντηθούν ο 5ος έλεγχος μπορεί να ολοκληρωθεί και οι σχετικές δόσεις να εκταμιευθούν, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και τη χρηματοδότηση του 2015 και 2016.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: