12.9.14

Βαλαβάνη: Ο γερμανικός ηγεμονισμός έβαλε πλώρη για Βαλκάνια...


«Ο γερμανικός ηγεμονισμός έχει βάλει πλώρη για να εδραιωθεί και «αυτοτελώς» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τύχες των λαών της Βαλκανικής» τονίζει η Νάντια Βαλαβάνη.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μιλά στο...
tvxs.gr, για την μιντιακά υποβαθμισμένη Διάσκεψη της Γερμανίας για τα Δυτικά Βαλκάνια στην οποία η Ελλάδα δεν είχε κληθεί ενώ συζητήθηκε το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σχολιάζει ακόμη τις εξελίξεις στο κυπριακό και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις καθώς και την ψυχροπολεμική κατάσταση ΕΕ – Ρωσίας με αφορμή το ζήτημα της Ουκρανίας. 
Στις 28 Αυγούστου, η Γερμανία διοργάνωσε στο Βερολίνο, Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια. Λέτε ότι πρόκειται για κίνηση εκτός θεσμικού πλαισίου. Γιατί η Γερμανία προχώρησε στη κίνηση αυτή; Τι επιδιώκει;
Αναμφίβολα η παραπάνω διοργάνωση κινείται έξω από το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι διοργανώνεται λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την πραγματοποίηση της Υπουργικής Διάσκεψης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων από την τότε Ελληνική Προεδρία. Πρόκειται λοιπόν για ένα νέο εξωθεσμικό και ad hoc forum, ενταγμένο στην προσπάθεια της Γερμανίας να εντείνει και να επεκτείνει την ηγεμονία της στην Ευρώπη και ειδικότερα στα Βαλκάνια.  Απ’ τη Διάσκεψη αυτή αποκλείστηκαν τόσο η Ελλάδα όσο  και η Ιταλία, που ασκεί την  Προεδρία της ΕΕ,  ενώ έλαβαν μέρος κράτη-μέλη, όπως  η Αυστρία, η Κροατία, η Σλοβενία και η Γαλλία, προφανώς επειδή  ενδέχεται να προσεγγίζουν περισσότερο τις Γερμανικές θέσεις  για την περιοχή. Χαρακτηριστικό αυτής της διοργάνωσης ήταν ότι η Γερμανία βρέθηκε να επιμερίζει η ίδια ρόλους μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τόσο στο πλαίσιο της Διάσκεψης όσο και δημόσια, στην Κοινή Συνέντευξη Τύπου.  Προφανώς ο γερμανικός ηγεμονισμός έχει βάλει πλώρη για να εδραιωθεί και «αυτοτελώς» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τύχες των λαών της Βαλκανικής.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: