8.9.14

Ανέξοδες εξαγγελίες...

Μας προδιαθέτουν για ισοδύναμα στον προϋπολογισμό του 2015...


Χωρίς ουσιαστικά περιθώρια, που να προκύπτουν από τα αποτελέσματα της πολιτικής τής κυβέρνησής του ή από τις προκαταρκτικές συζητήσεις με την τρόικα στο Παρίσι, ώστε να μπορεί...
να προχωρήσει σε υποσχέσεις, έφθασε χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός. Αυτή η εγγενής δυσκολία, σύμφωνα με έγκυρα ρεπορτάζ, οδηγούσε τον κ. Σαμαρά στην ανάγκη να προχωρήσει σε περιορισμένες εξαγγελίες. Οι οποίες θα εμφανίζονταν όχι απλώς ως «αρχή της εξόδου» από τη λιτότητα, αλλά και ως αρχή «αποδέσμευσης» ή και «ανυπακοής» προς την τρόικα.

Μια βαθύτερη, ωστόσο, ανάλυση των φερόμενων ως εξαγγελιών στη ΔΕΘ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ελαφρύνσεις στις πρόσθετες νέες επιβαρύνσεις που έχει δρομολογήσει η ίδια η κυβέρνηση! Συγκεκριμένα, οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, μη ουσιαστικές εξάλλου, αφορούν τις ακραίες συνέπειες ενός φόρου που επέβαλε πρόσφατα η ίδια η κυβέρνηση. Επίσης, η ενδεχόμενη εξαγγελία μείωσης κατά 50% της «εισφοράς αλληλεγγύης» από το 2015, εμπεριέχει την επέκτασή της στο 2015 με πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης! Όσο για τις πολλές δόσεις για τα ανεξόφλητα χρέη, που αφορά την πιο ανεξήγητη εμμονή της τρόικας, θα είναι μέτρο χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος.

Οι συζητήσεις στο Παρίσι, αν έχουν ένα νέο, πολύ σοβαρό και απολύτως απαισιόδοξο στοιχείο, είναι η σταθερή εμμονή της τρόικας στην πλήρη προσαρμογή στο πνεύμα και το γράμμα των ως τώρα συμφωνημένων μνημονιακών προβλέψεων, παρά τις εξελίξεις, οικονομικές και πολιτικές, στην Ευρώπη και την αφύπνιση ακόμη και της ΕΚΤ. Τα εργασιακά (απολύσεις), το δικαίωμα της απεργίας, η ολοκλήρωση το 2014 και συνέχιση το 2015 των απολύσεων στο Δημόσιο, ο επανακαθορισμός του ασφαλιστικού ξανατέθηκαν εκ μέρους  της –ως συμφωνημένα– στο τραπέζι.

Οι αναμενόμενες αναφορές του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ σε σχέδια και προοπτικές ανάπτυξης, επομένως, δεν στηρίζονται σε οποιαδήποτε σοβαρή βάση. Διότι, επιπλέον, με την πολιτική της κυβέρνησής του, που παρακολουθεί κατά πόδα τη γραμμή Μέρκελ-Σόιμπλε, δεν μπορεί να παρέμβει και να επηρεάσει τη διαμόρφωση των όρων της συζήτησης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, για την οποία μόλις ανακοινώθηκε ότι οι διαβουλεύσεις, μεταξύ των δανειστών, αρχίζουν στην Ουάσιγκτον 14 με 15 Νοεμβρίου...
epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: