11.9.14

Πώς γίνεται η ανασκαφή στον τάφο της Αμφίπολης ...


Με αφαίρεση των χωμάτων και της άμμου από τον τρίτο, αλλά και από τον δεύτερο θάλαμο συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες στον τάφο της Αμφίπολης.
Στον δεύτερο θάλαμο οι αρχαιολόγοι, σύμφωνα με...
την εφημερίδα «Το Εθνος» έχουν απομακρύνει χώματα σε ένα ύψος σχεδόν τριών μέτρων κατω από το θόλο, ενώ ταυτόχρονα αφαιρούν χώματα και από τον τρίτο θάλαμο με ταυτόχρονη υπσοστύλωση και αντιστήριξη του μνημείου γίνεται προκειμένου να υπάρχει εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται η στατική του επάρκεια.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η είσοδος των αρχαιολόγων στο δεύτερο θάλαμο, γίνεται από την οπή του διαφραγματικού τοίχου στο πάνω τμήμα αριστερά, ενώ το ίδιο θα επιχειρηθεί και για την είσοδο στον τρίτο θάλαμο. Μάλιστα, για αυτό έχει ήδη αφαιρεθεί μια επιπλέον λίθος, που δεν δημιουργεί στατικό πρόβλημα, ώστε να βοηθηθεί η είσοδος των αρχαιολόγων και των εργατών.
Πάντως, οι εργασίες για την αφαίρεση των χωμάτων έχουν επιβραδυνθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, καθώς η ανασκαφή βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση. Τα χώματα αφαιρούνται μόνο με τα χέρια των εργατών και μεταφέρονται με «ζεμπίλια». Στη συνέχεια τοποθετούνται πάνω σε ταινιόδρομο και καταλήγουν σε κόσκινο. Τα κομμάτια που συγκεντρώνονται ταυτοποιούνται από τους συντηρητές. Ετσι ελπίζουν και ότι θα βρουν και τα κομμάτια που λείπουν από τις Καρυάτιδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: