1.9.14

Σαμαράς-Βενιζέλος... κλαίνε για την ανεργία...

Λευκό μητρώο επιχειρήσεων για να δοθούν κίνητρα σε όσους επιχειρηματίες είναι συνεπείς, πρότεινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης, που...
συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δηλώνει ότι η Αθήνα δεν βάζει κόκκινες γραμμές για τη διαπραγμάτευση, τονίζοντας πως έχει δοθεί προτεραιότητα σε πολλά διαρθρωτικά μέτρα τα οποία και αναμένεται κυρίως να συζητηθούν στο Παρίσι.

«Η ανεργία είναι ο πιο ύπουλος και σκληρός αντίπαλος της κοινωνίας, καθώς υπονομεύει τα όνειρα της νεολαίας» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έκανε σαφές πως (σσ. η ανεργία) δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια, δηλώνοντας αποφασισμένος να αναλάβει η κυβέρνηση δράση, καθώς η χώρα μπαίνει σε διαδικασία ανάκαμψης.

«Για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ έπειτα από 24 τρίμηνα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 770.000 θέσεις απασχόλησης έως το 2020» τόνισε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως «στην προσπάθεια απορρόφησης των ανέργων πρεπει παράλληλα να καταβάλλεται προσπάθεια χωρις να απαξιώνεται το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Απασχόλησης να συγκεράσουν τις προτάσεις τους και στην επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, να προσέλθουν με μια ενιαία πρόταση.

Ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση του λευκού μητρώου επιχειρήσεων, μέσω του οποίου θα «πριμοδοτούνται» οι συνεπείς επιχειρήσεις με μειωμένους ελέγχους, και σε δεύτερη φάση με πιθανή μείωση εισφορών. Ο υφυπουργός, Β. Κεγκέρογλου, επισήμανε τη σπουδαιότητα της πρότασης του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη ρήτρα απασχόλησης με αντίστοιχα κίνητρα φορολογικής ελάφρυνσης.

Χαρδούβελης: Δεν βάζουμε κόκκινες γραμμές στην τρόικα

«Έχει ανέβει πολύ ο πήχης των προσδοκιών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της αυριανής έναρξης των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι.

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης, η Αθήνα δεν βάζει κόκκινες γραμμές για τη διαπραγμάτευση, τονίζοντας πως έχει δοθεί προτεραιότητα σε πολλά διαρθρωτικά μέτρα τα οποία και αναμένεται κυρίως να συζητηθούν στο Παρίσι.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως δεν έχει καμία ανησυχία για τα αποτελέσματα των επαφών στο Παρίσι, φροντίζοντας, πάντως, να ξεκαθαρίσει πως τα στελέχη του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ μπορούν να συζητήσουν μόνο για το Μνημόνιο, κάτι που σημαίνει, όπως τόνισε, ότι η Αθήνα δεν αναμένει να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις από τη συνάντηση.

Στόχος της τριήμερης συνάντησης στο Παρίσι είναι η εξέταση της προόδου σε ορισμένα από τα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος η οποία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο Σάιμον Ο΄Κόνορ υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος των συζητήσεων στο Παρίσι μεταξύ των επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές δεν είναι να εξεταστούν το πως θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά το 2014 ή να εξεταστούν ζητήματα που άπτονται της βιωσιμότητας του χρέους. Τα θέματα αυτά, υπογράμμισε, θα εξεταστούν το φθινόπωρο στο πλαίσιο της αξιολόγησης μετά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί με τη δήλωση του Εurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012.

Τα εφτά σημεία του ΣΕΒ

Επτά μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης πρότεινε ο ΣΕΒ σήμερα, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θεόδωρος Φέσσας.

«Με δεδομένο ότι όλες οι προβλέψεις υποδεικνύουν ότι η υψηλή ανεργία δεν θα υποχωρήσει σύντομα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε μόνο με άμεσα, βραχυπρόθεσμα ζητήματα αλλά πρέπει να εργαστούμε κυρίως, πάνω στα μακροπρόθεσμα, διαθρωτικά προβλήματα, όπως αυτό της παιδείας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος και προτείνει:

- Μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων ως εργαλείου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, η οποία θα πρέπει να γίνει πρακτικά μέσα από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

- Εξειδικευμένο σχεδιασμό δράσεων ανά κατηγορία ανέργων.

- Αξιολόγηση και εκ νέου σχεδιασμό των κίνητρων για την απασχόληση των ανέργων.

- Αποτίμηση του υφιστάμενου και δημιουργία νέου πλαισίου για την πρώτη εργασιακή εμπειρία, μαθητεία και πρακτική άσκηση.

- Ουσιαστική διασύνδεση πανεπιστημίων και επιχειρήσεων για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

- Δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών σε δεξιότητες για το ανθρώπινο δυναμικό, με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

- Αξιολόγηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, με στόχο την αποφυγή κατασπατάλησης πόρων σε μη παραγωγικές δράσεις, καθώς και την ενίσχυση των συμπράξεων των κοινωνικών εταίρων με κρατικούς φορείς.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι νέες θέσεις εργασίας και βελτίωση των εισοδημάτων μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, με τη δημιουργία περισσότερων και μεγαλύτερων ιδιωτικών επιχειρήσεων, καθώς οι παραδοσιακές λύσεις με τα μεγάλα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων ή με τη διόγκωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν θα υπάρχουν για πολλά χρόνια, λόγω των ισχυρών δημοσιονομικών περιορισμών.

Ο ΣΕΒ δίνει επίσης έμφαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων «που θα βασίζεται στην καινοτομία και τη γνώση, στο επίπεδο της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στις αναβαθμισμένες δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας και όχι στις χαμηλότερες αμοιβές». Κατά συνέπεια- τονίζει- ουσιαστική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της απασχόλησης στη χώρα μας είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των δομικών αλλαγών, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας, συνολικά...
enet.gr, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: