18.9.14

Αμφίπολη: Ποιος και (κυρίως) πού είναι ο νεκρός;...


Ανοιχτό αφήνουν πλέον οι ανασκαφείς της Αμφίπολης το ενδεχόμενο ο τρίτος θάλαμος, στον οποίον έχει εισέλθει η αρχαιολογική σκαπάνη, να μην είναι ο νεκρικός.

Σύμφωνα με...
την "Ελευθεροτυπία", αυτό προκύπτει όχι από δικές τους δηλώσεις αλλά από την απάντηση της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Λίνας Μενδώνη σε δημοσιογραφική ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με το αν ο τρίτος θάλαμος είναι και ο κυρίως ταφικός θάλαμος του μνημείου.

«Δεν νομίζω», απάντησε. «Η εικόνα που έχουμε από τους ανασκαφείς δεν λέει κάτι τέτοιο».

Για το ενδεχόμενο ο τάφος να έχει συληθεί, όπως πολλοί πιστεύουν με βάση τα μέχρι τώρα ανασκαφικά δεδομένα, η κ. Μενδώνη επέμεινε στην άποψη ότι «δεν μπορεί κανείς να πει αυτή τη στιγμή αν ο τάφος έχει συληθεί, διότι η ανασκαφή δεν έχει δώσει τα δεδομένα».

Όσο για το αν είναι έτοιμοι να διαχειριστούν την απογοήτευση του κοινού, αν αποδειχθεί ότι ο νεκρός δεν ανήκε στο περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τόνισε:

«Δε θα συμμεριστώ ποτέ μια απογοήτευση αυτού του είδους, δεδομένου ότι το ίδιο το μνημείο, με αυτά που μέχρι σήμερα έχει αποκαλύψει, δηλώνει ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, ένα μνημείο με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες που η επιστημονική κοινότητα θα συζητά για μια δεκαετία τουλάχιστον, ένα μνημείο που μπορεί να προσδώσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόρο στην περιοχή. Δεν θα συμμεριζόμουν αισθήματα απογοήτευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: