22.9.14

Η κυβέρνηση κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών...

Samaras-MerkelΜε... κομμένα τα φτερά ταξιδεύει ο Αντώνης Σαμαράς στο Βερολίνο καθώς αποτυγχάνει ο στόχος να προαναγγελθεί έξοδος από το μνημόνιο. Κρίσιμο το...
σημερινό ραντεβού της Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.
         
Την ώρα που η «Ντόιτσε Βέλε» θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν συνιστά «μπαμπούλα» για το Βερολίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει, κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο την Τρίτη στο Βερολίνο, να πάρει, έστω και στα λόγια, τη διαβεβαίωση ότι τελειώνει το Μνημόνιο.

Ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ δύσκολο να προαναγγελθεί καθώς η γερμανική κυβέρνηση έχει κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε. δεν μπορεί να χαλαρώσει, ενώ βλέπει τις επισκέψεις τόσο του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, όσο και του Αντώνη Σαμαρά ως συναντήσεις στο πλαίσιο των συχνών και εντατικών επαφών της Άνγκελα Μέρκελ.

merkel-samaras


Ανάλογα μηνύματα όμως έστειλαν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM/EFSF), Κλ. Ρένγκλινγκ, και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γ. Βάιντμαν, ο πρώτος αναφορικά με την προοπτική αντικατάστασης του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό και ο δεύτερος για τις αποφάσεις της ΕΚΤ να χαμηλώσει τα επιτόκια, θέτοντας και οι δύο φρένο στις προσδοκίες περαιτέρω χαλάρωσης του περιοριστικού πλαισίου.

Το πρώτο επιχείρημα που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την καγκελάριο είναι ότι «η χώρα μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της» και το δεύτερο, η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει δυσκολότερη εάν η τρόικα επιμείνει στην πιστή εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέσα στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί.

Κρίσιμο ραντεβού Μέρκελ-Βαλς

Το σημερινό είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι του Μανουέλ Βαλς ως πρωθυπουργού της Γαλλίας στο Βερολίνο και πιθανότητα το πιο κρίσιμο της μέχρι τώρα καριέρας του.

Ο Βαλς θα έχει μια ώρα στη διάθεσή του για να πείσει την Άνγκελα Μέρκελ να εγκρίνει μια περίοδο χάριτος για τη Γαλλία προκειμένου να συμμορφώσει το έλλειμμά της με τους κανόνες της ευρωζώνης.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θα μπει στο μικροσκόπιο όλων των Ευρωπαίων και κυρίως της Αθήνας, της Λισαβόνας, του Δουβλίνου, της Μαδρίτης – των κυβερνήσεων δηλαδή που δέχθηκαν, υπό ασφυκτική γερμανική πίεση, να σπρώξουν τους λαούς τους πέρα από τα όρια των αντοχών τους, ακολουθώντας αυστηρά τους «κανόνες»...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: