21.9.14

Νίκος Βούτσης: Διαμορφώνεται πια ένα μεγάλο ρεύμα...



... με αριστερό πρόσημο...
Τη δέσμευση ότι οι ανθρωπιστικοί στόχοι του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτευχθούν ούτως ή άλλως επαναλαμβάνει στη "Free Sunday" ο βουλευτής Α΄ Αθηνών και γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Νίκος Βούτσης, προσθέτοντας παράλληλα ότι ...
το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση προσφυγή στις κάλπες έχει το νόημα της αποτροπής μη αντιστρεπτών οικονομικών αποτελεσμάτων.


Συνέντευξη στον Δημήτρη Χρυσικόπουλο
***
Ποια είναι, κατά την άποψή σας, τα βασικά σημεία της παρουσίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ;
Η αφωνία, η αγωνία και ύστερα η νευρικότητα στα όρια του πανικού χαρακτήρισαν τις αντιδράσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Η ερμηνεία δείχνει και το πόσο ουσιαστικό χαρακτήρα έχουν αυτές οι δεσμεύσεις και επίσης πόσο κοινωνικά γειωμένες είναι πάνω στις ανάγκες που δημιούργησαν η κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές στον απλό πολίτη. Η ατζέντα που φτιάχτηκε περιλαμβάνει ακριβώς και πέρα από κάθε έννοια διαπραγμάτευσης δεσμεύσεις για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα. Τα μακροοικονομικά μεγέθη και η ανάπτυξη έπονται. Συνειδητοποίησε ο κόσμος τι εννοούσαμε όταν λέγαμε επί τέσσερα χρόνια ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν διαπραγματεύονται, ότι δεν έχουν κόκκινες γραμμές με τα όρια των ανθρώπινων αναγκών και ότι μεροληπτούν δραματικά υπέρ του πλούτου και υπέρ ενός σαθρού και επικίνδυνου τραπεζικού συστήματος.
Τελικά, επειδή δημιουργήθηκε μια σχετική σύγχυση, πόσο κοστολογείται το πρόγραμμα μέτρων ανακούφισης των πολιτών που ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη;
Η κοστολόγηση είναι πάντοτε ενδεικτική και αρχική. Με αυτή την έννοια, το ποσό των 9,5 ή των 13,5 δισ. ανάλογα με τη συμπερίληψη των 4 δισ. του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που κατά το πρόγραμμά μας είναι ζήτημα που έπεται της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, δείχνει την τάξη μεγέθους χωρίς να προσδιορίζει βεβαίως και το τελικό αποτέλεσμα του λογαριασμού. Για να μην παρεξηγούμαστε, επισημαίνω ότι βεβαίως ο λογαριασμός των ανθρωπιστικών στόχων θα επιτευχθεί έτσι κι αλλιώς, πλην όμως η κίνηση της αγοράς και η αύξηση της ζήτησης, δηλαδή μία στοιχειώδης αναθέρμανση της οικονομίας, μπορεί να προσφέρει επιπλέον πλούτο και θέσεις εργασίας που θα βελτιώσουν τους δείκτες του προγράμματος.

 Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη, ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: