25.9.14

Ολάντ: Η Γαλλία δεν θα υποκύψει ποτέ στον εκβιασμό...

oland3
Συνεδρίαση της γαλλικής κυβέρνησης για σήμερα, την επομένη της ανακοίνωσης της δολοφονίας του Γάλλου ομήρου στην Αλγερία, που προκάλεσε ζωηρή συγκίνηση σε όλη τη χώρα και αγανάκτηση στον κόσμο, συγκάλεσε ο Φρανσουά Ολάντ.
Ο...
Γάλλος πρόεδρος  καταδίκασε την Τετάρτη, τη «δειλή» και «απεχθή» δολοφονία, η οποία τόνισε πως ενισχύει την «αποφασιστικότητά» του να αγωνιστεί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και πως τα γαλλικά πλήγματα θα συνεχιστούν στο Ιράκ «για όσο καιρό είναι απαραίτητο».
Η Γαλλία «ζει μια δοκιμασία», αλλά «δεν υποκύπτει ποτέ στον εκβιασμό», υπογράμμισε ο Ολάντ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
O Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, επίσης, πως η Αλγερία θα συνεχίσει να κινητοποιεί «όλες τις δυνάμεις» της για να βρεθούν οι δολοφόνοι του ομήρου.
Το Παρίσι είχε απορρίψει το τελεσίγραφο της οργάνωσης Τζουντ αλ-Χιλάφα, η οποία είχε απειλήσει τη Δευτέρα με βίντεο ότι θα σκοτώσει «μέσα σε 24 ώρες» τον Ερβέ Γκουρντέλ, Γάλλο οδηγό ορειβασίας που είχε απαχθεί την Κυριακή στην Αλγερία, αν δεν σταματούσαν τα γαλλικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Την Τετάρτη η οργάνωση δημοσιοποίησε σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους το βίντεο του αποκεφαλισμού του 55χρονου ομήρου με τον τίτλο «Μήνυμα αίματος για τη γαλλική κυβέρνηση».
Το βίντεο αρχίζει με εικόνες του Ολάντ από τη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε τα πλήγματα στο Ιράκ, στη συνέχεια δείχνει τον όμηρο, γονατισμένο και με τα χέρια στην πλάτη, περιτριγυρισμένο από τέσσερις ένοπλους άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα.
Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας εξέφρασε τη «φρίκη» του, όπως και τα γαλλικά πολιτικά κόμματα, τα οποία στήριξαν ευρέως στο κοινοβούλιο τα πλήγματα στο Ιράκ.
Η Ε.Ε. καταδίκασε επίσης «τη βάρβαρη δολοφονία» δηλώνοντας «περισσότερο παρά ποτέ ενωμένη» για να στηρίξει τον αντιτρομοκρατικό αγώνα.
Σύμφωνα με αλγερινές εφημερίδες, ο κύριος απαγωγέας του Ερβέ Γκουρντέλ είναι ένας πρώην στρατιωτικός σύμβουλος του Αμπντελμαλέκ Ντρουκντέλ, αρχηγού της Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQMI).
Ο άνδρας αυτός, ο Αμπντελμαλέκ Γκούρι, γνωστός και ως Χάλεντ Αμπού Σελμάν, ήταν μέλος ενός πυρήνα της AQMI, ο οποίος ευθύνεται για τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον του μεγάρου της κυβέρνησης και ενός κτιρίου του ΟΗΕ το 2007 στο Αλγέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: