11.9.14

Δ. Στρατούλης: «Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια»...



«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες»...

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στoν ραδιοφωνικό σταθμό Real fm (Ν. Χατζηνικολάου):
Τον τελευταίο καιρό δεν είστε προσεκτικοί ...
στον ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετά από τα στελέχη σας μοιράζουν δισεκατομμύρια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια. Έχουμε πει και έχουμε διευκρινίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει σε ορισμένες άμεσες παρεμβάσεις που θα πρέπει να κάνει μια αριστερή, αντιμνημονιακή, προοδευτική κυβέρνηση, εάν καταφέρει να τη συγκροτήσει –και θα τα καταφέρει με την ψήφο και τους αγώνες του λαού. Παρεμβάσεις που πρώτα απ’ όλα θα δώσουν τέλος την οικονομική και κοινωνική καταστροφή και θα βοηθήσουν τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας από την επίθεση που έχουν δεχτεί.
Για παράδειγμα, ο κατώτερος μισθός που πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ, κάτι που δεν αποτελεί απλώς μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης ή στήριξης των φτωχών στρωμάτων, αλλά συνιστά και αναπτυξιακό μέτρο, καθώς με την επαναφορά των κατώτερων μισθών θα αυξηθούν το διαθέσιμο εισόδημα και η αγοραστική δύναμη και, με τον τρόπο αυτόν, θα κινηθεί η οικονομία. Επίσης, η αποκατάσταση του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ από τα 361 ευρώ που είχε μειωθεί, όπως και η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (σσε), που συνιστά καταρχήν μέτρο δημοκρατίας, καθώς επί της ουσίας ο θεσμός αυτός δεν έχει καταργηθεί πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο. Και, βεβαίως, πρέπει να αντιμετωπιστεί και ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, δηλαδή το γεγονός ότι ολόκληρος ο λαός είναι υπερχρεωμένος όπως και η Ελλάδα. Η Ελλάδα χρωστά 317-324 δισεκατ. ευρώ σε δημόσιο χρέος, με άλλα λόγια δύο ΑΕΠ. Οι ιδιώτες χρωστούν περίπου 162 δισεκ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στις τράπεζες, τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Επομένως, αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Πού θα βρείτε όμως τα χρήματα για τη 13η και 14η σύνταξη που θα ξαναδώσετε ή για τις επαναπροσλήψεις που έχετε υποσχεθεί στο Δημόσιο;
Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε σαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που άλλα τάζουν προεκλογικά και άλλα κάνουν στη συνέχεια. Εμείς έχουμε πει με πάρα πολύ σαφή τρόπο –και θα το ξαναπούμε στη Θεσσαλονίκη– ότι, όσον αφορά τους μισθούς, θα αποκαταστήσουμε με νόμο τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, ενώ, ως προς τους υπόλοιπους μισθούς, έχουμε πει ότι θα δώσουμε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις το εργαλείο που τους αφαιρέθηκε, δηλαδή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώστε να μπορέσουν τα συνδικάτα, με βάση αυτές και με βάση την ανάκαμψη της οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, να τους αποκαταστήσουν σταδιακά. Επομένως, είμαστε πολύ συγκεκριμένοι σε αυτά που λέμε ότι θα κάνουμε άμεσα.
Όσον αφορά τις συντάξεις, έχουμε πει ότι καταρχήν θα αποκαταστήσουμε τις απώλειες στις κατώτερες συντάξεις. Αναφορικά με τις υπόλοιπες συντάξεις, αυτές θα αποκατασταθούν σταδιακά με βάση την ανάκαμψη της οικονομίας. Δεν είπαμε ότι θα αποκαταστήσουμε τα πάντα άμεσα, αλλά θα ακολουθήσουμε συγκεκριμένους οδικούς χάρτες.
Ως προς το πού θα βρεθούν τα χρήματα, θα προχωρήσουμε με εργαλείο κυρίως τη φορολογική πολιτική –όχι όμως στη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, όπως γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ. Ειδικά ως προς τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία που δεν έχει πρόσοδο ή έσοδα, η δική μας θέση είναι ότι αυτή δεν θα πρέπει να φορολογείται. Αν είναι να επιβληθεί κάποιος φόρος στην ακίνητη περιουσία, αυτός θα επιβληθεί στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία και το τι θεωρούμε εμείς μεγάλη ακίνητη περιουσία θα το ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με την αντιπροσωπεία μας το Σάββατο στη ΔΕΘ.
Σε σχέση με τη φορολογία εισοδήματος, εμείς έχουμε πει ότι το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να επανέλθει στα 12 000 ευρώ, να γίνουν περισσότερα τα φορολογικά κλιμάκια, ώστε να μπορέσει να σχεδιαστεί με τον τρόπο αυτόν μια δίκαιη φορολογική πολιτική και να φορολογηθούν οι έχοντες και ο μεγάλος πλούτος, με παράλληλη ελάφρυνση των μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.
Ωστόσο, η βασικότερη για εμάς πηγή άντλησης πόρων είναι τα χρήματα που χάνονται και που μπορούμε να πάρουμε πίσω. Με άλλα λόγια, τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή. Όχι όμως γενικώς και αορίστως, γιατί για φοροδιαφυγή μίλησαν και οι Παπανδρέου, Σαμαράς και Παπαδήμος και τελικά δεν έκαναν τίποτα. Για εμάς, τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή θα προέλθουν από τις λίστες Λαγκάρντ, ΤτΕ και τις λίστες με τις offshore εταιρείες, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν έχουν ελεγχθεί ακόμη. Ως γνωστόν, από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο 25 περιπτώσεις τα δύο τελευταία χρόνια και από αυτούς τους 25 έχει προκύψει ότι πρέπει να πληρώσουν δώδεκα εκατομμύρια. Φανταστείτε πόσα θα πρέπει να πληρώσουν οι 1062. Με τους ρυθμούς όμως που προχωρούν οι έλεγχοι, θα χρειαστούν πεντακόσια χρόνια για να ελεγχθεί η λίστα Λαγκάρντ.
Επομένως, υπάρχουν εργαλεία στα χέρια μας. Υπάρχει αποτυπωμένο ποιοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και ποιες είναι οι offshore εταιρείες. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση και στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, μπορεί να γίνει αποτελεσματική δουλειά.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: