22.9.14

Μέρκελ-Σαμαράς: «Διαζύγιο» από τρόικα με ή χωρίς κάλπες ...


Στο Μαξίμου δεν περιμένουν θαύματα από την αυριανή συνάντηση...
Οι δημοσκοπήσεις, η μία μετά την άλλη, δείχνουν ένα παγιωμένο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ που κυμαίνεται από το 3,7% έως και το 6%, οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και όλοι στην κυβέρνηση αναφωνούν...
το επιχείρημα ότι ο ΕΝΦΙΑ κοστίζει και στις δημοσκοπήσεις.

Αυτή, όμως, είναι η εύκολη ανάγνωση του πολιτικού κλίματος που έχει να αντιμετωπίσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Γιατί στη «μεγάλη εικόνα» οι εταίροι δείχνουν να μη βιάζονται για τη συζήτηση γύρω από το χρέος παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Το Βερολίνο έχει ήδη φροντίσει να χαμηλώσει τις προσδοκίες ως προς το ενδεχόμενο να γίνει μια πιο λεπτομερής συζήτηση ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τα όσα έχουν δεσμευτεί οι εταίροι και για εκείνα που πιέζει η τρόικα την κυβέρνησή του.

Στο Μαξίμου δεν περιμένουν θαύματα από την αυριανή συνάντηση.

Το δημοσίευμα του Spiegel είναι ενδεικτικό για το τι θα «δώσει» η Γερμανίδα Καγκελάριος στην Αθήνα. Πολιτική στήριξη, «κατανόηση», αλλά όχι μαγικά δώρα ή εκπτώσεις στο πρόγραμμα.

Ακόμη και το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει πέσει και θα πέσει ακόμη αρκετές φορές στο τραπέζι μέχρι την Προεδρική εκλογή, δεν αποτελεί πλέον ιδιαίτερα δυνατό χαρτί - κατά τo Spiegel.

 

«Τα ξέρουν όλα, με λεπτομέρειες και με μεγάλη ένταση στο πως έχουν ειπωθεί» είπε στο Mega ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης για τα όσα δεν μπορεί να δεχθεί η ελληνική πλευρά από αυτά που η τρόικα επιμένει να ζητά -ακόμη και εάν οι ομαδικές απολύσεις αφορούν όπως όλοι οι παράγοντες της αγοράς γνωρίζουν, ελάχιστες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι λέξεις που κυριαρχούν εδώ και εβδομάδες στο Μαξίμου είναι «χαλάρωση» και «πολιτική κατανόηση» για τις επόμενες κινήσεις μιας κυβέρνησης που έχει μπροστά της εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πιθανότατα κάλπες.

Τα μηνύματα που έχουν φτάσει στο Μαξίμου από τους βουλευτές είναι ξεκάθαρα.

Από αυτή τη Βουλή δεν πρόκειται να περάσει κανένα άλλο μέτρο έκτακτο ή συμφωνημένο, έχουν προειδοποιήσει οι «γαλάζιοι» που εδώ και μήνες «φλερτάρουν» με τα όρια των αντοχών τους, βλέποντας το ΠΑΣΟΚ να έχει τον ρόλο του «καλού» μέσα στο πλαίσιο της διακυβέρνησης αφού όμως έχει προηγουμένως ψηφίσει και με τα δυο χέρια όλα τα μνημονιακά μέτρα ακόμη και πριν από τις εκλογές του 2012.

Το σχέδιο του κ. Σαμαρά αποκαλύφθηκε μέσω του υπουργού των Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη:

Απεμπλοκή από το μνημόνιο και την τρόικα ακόμη και έως τα τέλη του έτους παρά τις όποιες τεχνικές λεπτομέρειες υπάρχουν προς ρύθμιση για το Ταμείο και την παραμονή του στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση των ευρωπαίων δανειστών.

Το Μαξίμου επί της ουσίας τρέχει να προλάβει τυχόν πολιτικές εξελίξεις -δηλαδή κάλπες- θέλοντας να έχει τον Αντώνη Σαμαρά στη θέση του οδηγού των εξελίξεων στη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας - πολλώ δε μάλλον όταν οι «απέναντι» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να παίζουν φουλ ευρωπαϊκά με διαύλους επικοινωνίας πλέον και στο Βερολίνο.

Οι δηλώσεις της Τρίτης δεν θα βγάλουν πολλά, όπως πιστεύουν στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Οι επόμενες κινήσεις του, ωστόσο, μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού θα δείξουν εάν ο Πρωθυπουργός θα έχει πάρει αυτό που θέλει από την Άνγκελα Μέρκελ και θα προχωρήσει σε βελούδινο «διαζύγιο» με την τρόικα και στη συνέχεια σε εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ή η χώρα θα οδηγηθεί με ή χωρίς τρόικα σε εκλογές με σκληρά διλήμματα για την επόμενη μέρα της κάλπης.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: